Duraković se obratila studentima: Pokušat ćemo pronaći najadekvatnije rješenje

Vijesti 28. sep 202115:25 2 komentara
F.Z./N1

Grupa studenata Univerziteta u Sarajevu se u okviru protesta okupila ispred kantonalne vlade gdje su zatražili podršku od zastupnika te ispunjenje svojih zahtjeva. Obratila im se Jasna Duraković, zastupnica Socijaldemokratske partije (SDP) u Skupštini Kantona Sarajevo.

Duraković je istakla da su zahtjevi studenata pripremljeni u značajnoj mjeri veoma adekvatno.

“Neki su mimo trenutnih mogućnosti solucija i rješenja koja postoje, ali ćemo sve to pokušati zaobići pravno i pokušati ponuditi najbolje zakonsko rješenje koje se neće u značajnoj mjeri odraziti na početak akademske godine. To nam je u interesu i danas je postavljeno niz pitanja i nadam se da će Vlada KS na čelu sa Kolegijem i predsjedavajućim odlučiti da ćemo o ovom pitanju sutra raspravljati na hitnoj sjednici. To ćemo pitanje nametnuti kao izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju KS”, kazala je Duraković.

Duraković je o navedenom govorila ispred studenata koji su joj poručili da traže zastupnike koji će ih podržati te da će biti zahvalni ukoliko to učine.

“Pokušat ćemo pronaći najadekvatnije rješenje za sve vaše zahtjeve. Neki će moći biti ispunjeni, neki ne i to morate znati. Zaista tražimo najoptimalniju soluciju,a to je da se o ovome sutra raspravlja da ovo bude nova tačka dnevnog reda. Nama su se susreti obratili prije 10-tak dana i sada pokušavamo da ovo uvrstimo na dnevni red”, navela je Duraković nakon čega su studenti nezadovoljno skandirali “Prava, prava”, aludirajući na to da im se ispune zahtjevi.

Osim toga, skandirali su i “Forto napolje”, misleći na Edina Fortu, premijera KS koji im se danas nije obratio.

POVEZANA VIJEST

Podsjetimo, Grupa studenata Univerziteta u Sarajevu protestovala je danas na ulicama glavnog grada BiH. Iznijeli su više zahtjeva, a tokom protestne šetnje, dok su prolazili pored zgrade Rektorata, pozvali su i na smjenu rektora UNSA Rifata Škrijelja.

Studenti traže da se izvrši nadzor nad sprovođenjem Zakona o visokom obrazovanju KS “u pogledu nepoštivanja normi vezanih za uslovne predmete prilikom studiranja, obaveze plaćanja biblioteke i tretiranja djece sa invalideitetom na UNSA”; da se obrazloži kontinuirana naplata u iznosu od 20 KM za potrebe ISSS sistema, da se razmotri procentualno smanjenje školarine studenata i da se prilikom nove 2021/2022 školske godine implementiraju prošlogodišnja zakonska rješenje u pogledu prijenosa predmeta.

Studenti su naveli i to kako su dobijali brojne prijetnje nakon prošlih protesta. Poručili su kako ih neće uplašiti.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare