Duraković za N1: To su profesionalci koji su planirali i izvršavali ubijanje

Vijesti 30. jun 202114:58 > 15:00 0 komentara
Duraković

Iz Srebrenice se za N1 javio Ćamil Duraković, predsjedavajući Skupštine, koji je komentarisao današnju presudu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

 

“Posebno ovaj istočni dio su bile prve žrtve stradanja. Uglavnom su to bili lokalni Srbi potpomognuti paravojnim formacijama, oni su prvi krenuli u aktivnosti etničkog čišćenja i svega što će uslijediti”, kazao je Duraković.

“Mi znamo koje je učešće države Srbije bilo u tim zločinima, a u slučaju BiH protiv Srbije u optužbi za genocid uvijek se eksplicitno eskiviralo govoriti”, dodao je.

Kako je dodao, pokušava se amnestirati Srbiju od odgovornosti.

Od samog početka procesa više sam se zanimao time, bio sam dijete kada je rat počeo. Jovica Stanišić je bio šef UDBA-e, jedna od ključnih figura kada je u pitanju država Srbija. Oni su u prvom postupku bili oslobođeni i to govori o globalnom odnosu u svijetu koji pokušava Srbiju amnestirati od odgovornosti“.

“Ovo je jedna od najbitnijih presuda koja će pokazati da li je država Srbija bila uključena, a mi znamo da jeste, u etničko čišćenje”.

Doza nade

Uvijek postoji doza nade, kazao je Duraković.

Mi uvijek imamo dozu nade da bi stvari mogle krenuti onako kako mi želimo. Ja želim da to bude tako, a da li će biti čisto sam pesimista. Srbija se uvijek pokušava amnestirati jer se amnestira u drugim postupcima“.

“Mi ne možemo ništa promijeniti, to su profesionalci koji su planirali i izvršavali ubijanje. Imate dokaz, imate snimak i onda neko želi reći da država Srbija nije odgovorna ni za šta. To nekada stvarno vrijeđa čovjeka”.

Još je kazao da se danas živi u vremenu da se ovakve stvari “možda samo nama dešavaju”.

Vi imate generale koji su presuđeni ratni zločinci, a finansirali su se direktno iz Beograda. Imate te oficire presuđene za monstruozne zločine i onda kažu: Ne, ne, mi nismo odgovorni. Živimo u takvom vremenu da se možda ovo samo nama i dešava.

Mi se fokusiramo da i ovaj 11. juli provedemo dostojanstveno kao i godinama unazad. Sve je manje žrtava“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!