Duraković: Žele nas natjerati da budemo Stevandići

Vijesti 30. jul 202112:312 komentara
Izvor: N1

"Niko se neće savijati pred političkim nasiljem srpskih stranaka" - poručio je predsjednik skupštine opštine Srebrenica Ćamil Duraković, nakon poziva Ujedinjene Srpske i poslanika opozicije u NSRS Nebojše Vukanovića za njegovom smjenom.

“Očito se želi političkim nasiljem natjerati svakog Bošnjaka da bude istomišljenik sa Stevandićem i srpskim strankama. To nije moguće, neće se niko savijati pred tim političkim nasiljem. Ako smatraju da im ne trebaju Bošnjaci u lokalnoj zajednici očito imaju većinu i mogu da rade šta žele”, rekao je Duraković.

Inicijativa za Durakovićevu smjenu pojavila se nakon što je predsjednik SO Srebrenica podnio krivičnu prijavu protiv novinara RTRS Branimira Đurića, a na osnovu zakonskih odredbi kojim se zabranjuje negiranje genocida.

“Sigurno Bošnjaci neće postajati Galijaševići zato što je srpska demokratska volja da se negira genocid ili kriše zakoni”, potcrtao je ovaj političar.

Na koncu Duraković je poručio da njegova pozicija nije produkt volje srpskih stranaka, već volje bošnjačkog naroda, da je izabran kao nestranači kadar, te da je bio jedini kandidat za predsjednik SO Srebrenica ispred kluba Bošnjaka.

“Meni mandat nije dao niti Stevandić, niti srpske stranke. Ono što je uslijedilo nakon izbora je formiranje vlasti, a zakonom je propisano da ako je načelnik iz reda srpskog naroda, Bošnjak mora biti predsjednik Skupštine. Mi nismo produkt koalicije, već zakonske nužde”, rekao je Duraković u razgovoru za N1.

Na koncu Duraković je dodao da je mu je podnošenje krivične prijave protiv Đurića omogućio Krivični zakon, a ne Stevandić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar