Duratović: Nisam optimista po pitanju konačne presude Mladiću

Vijesti 04. jun 202109:36 0 komentara
Fena

Nisam previše optimističan kada je u pitanju izricanje presude ratnom zločincu Ratku Mladiću - izjavio je Feni predsjednik Regionalnog udruženja logoraša Mirsad Duratović.

Mladiću će u utorak, 8. juna u Den Haagu, nakon žalbe na prvostepenu presudu, biti izrečena konačna presuda za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene u ratu u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine, ali Duratović ne vjeruje da će pravda biti zadovoljena.

“Ono što mi ubija svaku nadu za pravednu presudu je činjenica da Mladić neće dobiti presudu za genocid u Prijedoru. Također gubim nadu jer grobnica Tomašica i druge takve grobnice nisu obrađene kroz optužnicu onako kako su trebale biti”, kazao je.

Ističe da je Haški tribunal imao priliku u procesu protiv Radovana Karadžića, ali i drugim procesima, dokazati da je u Prijedoru počinjen genocid, jer postoji toliko dokaza da ih je suvišno i nabrajati.

“Takva presuda je nešto što svi čekamo i što bi bila satisfakcija i zadovoljenje očekivanja žrtava genocida, ali svjesni smo da Haški tribunal neće donijeti takvu presudu. Također, svjesni smo i ako Tribunal ne donese presudu za genocid, to neće biti na osnovu iznesenih dokaza već će biti rezultat političkih pritisaka, jer bitniji su politički odnosi nego zadovoljenje pravde i slanje poruke da će zločini biti adekvatno kažnjeni i nazvani pravim imenom”, zaključio je Duratović.

Bivši ratni komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić 2017. godine prvostepeno je osuđen na doživotnu robiju za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika međunarodnih mirovnih snaga – UNPROFOR-a za taoce.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!