Duratović: Osuđenici šetaju Prijedorom, a mi još ne znamo gdje su kosti žrtava

Vijesti 20. jul 202109:52 > 09:53 4 komentara
N1

U Prijedoru će danas biti organizovan kolektivni ukop i dženaza za 12 žrtava ubijenih 1992. godine. Prvi put se dogodilo da se najradosniji praznik muslimana - Bajram i ova tužna godišnjica poklope. Ekipa N1 nalazi se u selu Bišćani gdje je 20. jula 1992. godine ubijeno više od 250 civila.

Mirsad Duratović, bivši logoraš iz Omarske i Trnopolja kazao je kako je najveći broj ubijenih Bišana pronađen.

“Registrovano je 3176 ubijenih u Prijedoru. Još 500 trebamo identifikovati. Proces pronalaska novih posmrtnih ostataka je stao zadnjih nekoliko godina. Nemamo informacija. Najveća zamjerka je Sudu i Tužilaštvu BiH što u svim sudskim procesima ne dolaze do informacija o masovnim grobnicama. Imamo slučajeve za one koji su osuđeni za zločine – dobiju kaznu, odsluže 2/3 kazne, budu osloblođeni i šetaju slobodno Prijedorom, a mi još ne znamo gdje su naše žrtve”, kazao je Duratović za N1.

Istakao je žaljenje što Dan žalosti nije proglašen ni u Prijedoru, ali ni u FBiH.

“Danas obilježavamo 29. godišnjicu od masovnog pokolja, prijedorskog genocida bez obizra na sudske presude. Na današnji dan prije 29 godine upravo je ovdje u Bišćanima ubijeno preko 250 civila, među njima i veći broj žena i djece. Zadnjih godinu dana postoje pomaci, ali nema samog proglašenja Dana žalosti na ovaj dan. To više nije ni do vlasti lokalne politike. To je nešto s višeg nivoa. Ove godine je izostalo da i FBiH proglasi dan žalosti. Nadam se da će lokalne vlasti smoći snage da se odupru tim pritiscima s vrha i proglase dan žalosti”, rekao je Duratović.

Ponovio je kako povratnici u Prijedoru preživljavaju, te da on postaje grad starih ljudi. Mladi, ali i cijele porodice, odlaze odavde.

“Prepušteni smo sami sebi da se snalazimo. I u danima tuge i danima veselja”, kazao je.

Govoreći o pomacima, kazao je kako su dobili saglasnost za izgradnju memorijalnog centra u bivšem logoru Trnopolje, a da je inicijativa za podizanje spomenika ubijenoj djeci Prijedora pred zadnjim korakom.

“Visoka politika Banjaluke i Sarajeva ovdje više pravi problema nego lokalna vlast”, zaključio je.

Podsjetimo, najmlađa žrtva koja će naći smiraj ove godine je Fikret Marošlić koji je imao 21 godinu kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice na Korićanskim stijenama. Zajedno s Fikretom bit će ukopan i njegov otac Himzo Marošlić koji je imao 47 godina u momentu smrti, a i njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice na Korićanskim stijenama. On je ujedno i najstarija žrtva koja će biti ukopana ove godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare