Dušan Šehovac: Napadnut sam zbog mog političkog djelovanja

Vijesti 26. jul 202211:58 > 12:09 2 komentara
N1

Dugogodišnji aktivista i osnivač Demokratske inicijative sarajevskih Srba Dušan Šehovac, održao je press konferenciju u Istočnom Sarajevu, na kojoj je novinarima rekao kako su njegova porodica i on doživjeli napad na Ilidži, u naselju Lužani gdje živi i da to nije prvi put da trpi napade.

“U četvrtak, u 01:22 minute, moja supuga i ja probuđeni smo vatrometom koji je direktno sletio na prozore moje spavaće sobe. Taj vatromet je probudio i uznemiro sve građane naselja Lužani. Jedino se nije probudila policija koja je 300 metara od moje zgrade”, kaže Šehovac.

On kaže da je napad uslijedio nakon što se politički aktivirao i na predstojećim izborima se kandidovao kao nezavisni kandidat, ali na listi SNSD-a za Skupštinu KS.

“Mislim da je to na neki način opomena da se manem tog sizifovog posla, za Srbe, jer svi rade protiv toga da Srbi u Sarajevu, posebno oni koji su reintegrisani, uđu u politiku. Vatromet sa 24 rakete bio je direktno uperen u moju spavaću sobu. Sve rakete su završile ispod krova, poktrovlja i na prozorima moje spavaće sobe. Nema diileme, napad je usmjeren na Dušana Šehovca i njegovu porodicu”, dodaje Šehovac.

Kaže da je policija došla sutradan na njegov poziv, a policajac mu je rekao da su to djeca slavila rođendan.

“Rekli su da će istražiti. Nisu uzeli dijelove ostataka raketa. Puno je bilo ostataka. Ovo je prvi put da se desilo javno uznemiravanje lično meni, a od rata do danas sam imao više prijetnji smrću, prijavio sam policiji. Stotine imam prijetnji, zato što sam aktivan u nevladinom sektoru. Ja sam dobitnik Plakete mira, priznat sam i slobodno hodam cijelom BiH. Ne pretpostavljam ništa, ali ako sam doživio da mi tri puta pljačkaju kuću, kradu diskove, fotoaparate, kompjutere, supruga mi je istučena, krali su joj novac. Međutim ovaj trenutak jeda me prosvjetle i sovjetle. Definitivno sam svjestan da je to rezultat potrebe da ja zaustavim svoje djelovanje u ovom gradu”, zaključuje Šehovac.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare