Duvnjak: Vrijeme da SDA položi račun građanima, ne bojimo se Schmidta

Vijesti 20. dec 202219:05 0 komentara
Jasmin Duvnjak (N1)

Zašto je neodgovornim ponašanjem godinama u proceduri zatočen zakon o registru pedofila, koji bi spriječio situacije da pojedinci osuđeni za ovo kazneno djelo budu vraćeni da rade u školu? Hoće li SDA blokirati uspostavu vlasti? Za Dan uživo govori Jasmin Duvnjak, delegat SDA u Domu naroda FBiH i aktualni predsjednik Kluba Bošnjaka.

Koliko je već dugo ovaj zakon u proceduri?

On je u proceduri već više od 2,5 godina. Nažalost, ovakav jedan značajan akt stajao je u laticam po Domu naroda Federacije. Predstavnicima HDZ-a to pitanje nije bilo prvog ranga. Mene kao predlagača rastužuje da ovakav zakon, koji bi sistematski sankcionisao devijantne pojave, nije predložila Vlada FBiH. Trebalo je to predložiti Ministarstvo pravde. Mi smo u Federaciji od 2018. do 2022. živjeli jednu anticivilizacijsku i antiustavnu blokadu HDZ-a.

Hoće li se sad izglasati taj zakon?

Zamolio bih kolege oba doma Federalnog parlamenta da jedan od prioriteta bude usvajanje ovog zakona, kako bi zaštitili naše maoljetnike i djecu. Suština je da će se kroz ovaj zakon osigurati da postoje konkretne mjere prema počiniteljima ovih krivični djela, a najznačajnije da se ne mogu približavati djeci. Znači da se ne mogu angažovati u školam, vrtićima ili sličnim ustanovama. Ove osobe morat će se javljati nadležnim MUP-ovima prilikom putovanja ili promjene dokumenata, dakle bit će niz restriktivnih mjera kojima će se omogućiti veći stepen zaštite prema našoj djeci i maloljetnima.

Treba li registar pedofila biti javan?

Mislim da će on u suštini biti takav da će omogućavati relevantne podatke institucijama. Vidjet ćemo, zakon je još u postupku. Važno je da zaista začepimo i zatvorimo ovu crnu rupu.

Sada malo o političkim temama. Hoće li SDA blokirati uspostavu vlasti u Federaciji?

Neće SDA ništa blokirati. HDZ u prošlom mandatu uopšte nije prihvatio ispruženu ruku za formiranje vlast u FBiH. Mi kao izborni pobjednici pretendujemo na vlast, ali ne po svaku cijenu. Nećemo blokirati kao HDZ. Pogledajte kako se SDA pokušava zaobići na mala vrata. Nas ne mogu poraziti ni silni Papići, Kukići, ni Dodik i Čović, niti strani ambasadori, nego nas mogu izbaciti naše greške. Moramo ih prepoznavati na vrijeme.

Koje su to vaše greške?

Mislim da je sad pravo vrijeme da se podvuče linija, da se podvuče račun i da ga položimo građanima. SDA je suviše ozbiljna stranka i mora pokazati tu vrstu odgovornosti.

Hoćete li blokirati izbor potpredsjednika ili predsjednika Federacije?

SDA sa pravom pretenduje da ima kandidata za predsjednika, tj. šefa izvršne vlasti u FBiH, ili potpredsjednika.

Hoćete li blokirati izbor Federalne vlade?

Ako mi dobijemo predsjednika ili potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda i dođe na potpis kandidatura za nekog mandatara ili člana Vlade, onda dozvolite da sam procijeni ko su ti kandidati za premijera i ministre.

Bojite li se Schmidta?

Ne bojim se, jedan sam od rijetkih političara koji su pozvani u OHR nakon nametnutih amandmana. Otiša sam tamo i imao sam jedan direktan i konstruktivan razgovor sa Schmidtom u situaciju kada se nije blagonaklono glealo da predstavnik SDA priča s njim. Kazao sam mu da je nefer i nedemokratski da se donose takvi amandmani na izbornu noć i da nije dobra asimetrija između dva entiteta. Pohvalio sam i njegov potez kojim je odblokiran izbor sudija Ustavnog suda FBiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!