Dva prijatelja ubijena u 40 dana: “Važno je imati nekog silnog i bahatog”

Vijesti 21. jan 202219:38 0 komentara
N1 / screenshot

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo raspisalo je potragu za Asmirom Murtovićem Murtom, bratom odbjeglog Adela Kabaša (ranije Murtović), a zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Kenina Lukača u sarajevskom naselju Pofalići, saopćeno je iz MUP-a KS. Dva prijatelja ubijena su u samo 40 dana u Sarajevu: Mehmed Ramić, 12. decembra, i sinoć njegov najbolji drug Kenin Lukač. Jučerašnje ubistvo na ulici ovog mladića koji je rođen 1994. godine uznemirilo je građane. Zbog toga se oni sve češće pitaju: Da li je Sarajevo siguran grad?

Nakon pucnja tišina. Novo ubistvo u Sarajevu. Prekinut život mladića od 27 godina.

“U vezu sa izvršenjem navedenog krivičnog djela mogu se dovesti dva NN lica i lice A.M. rođen 1987.godine, za kojim je raspisana potraga. Policijski službenici nastavljaju rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju svih okolnosti”, rečeno je iz MUP-a KS.

Ubijeni mladić drug je ranije ubijenog Mehmeda Ramića. Zaglušujuću tišinu u ulici Ruđera Boškovića prekidali su povici njegove majke. On je ubijen 12. decembra kada je na njega pucano iz automobila. Za ubistvo osumnjičen Amel Jašarević dok se traga za Adelom Kabašem. Za njim je raspisana i Interpolova potjernica. Jašarević je priznao da je pucao, a u njegovom stanu pronađen arsenal oružja i droge. Trenutne špekulacije govore da su i počinitelji u novom slučaju povezani sa krijumčarima droge.

“To su za mene u ovom trenutku špekulacije. No, možemo reći da u pravilu obračuni kriminalaca u kontekstu osiguravanja tržišta za prodaju droge izazivaju spiralu nasilja sa desetinama mrtvih. Zbog toga bi po meni organi gonjenja i Tužilaštvo trebali do kraja istražiti ako ima elemenata u ovim špekulacijama to treba sasjeći u korijeni jer to Sarajevu ne treba”, izjavio je Dragan Mioković, penzionisani policajac.

Iz MUP-a KS nismo dobili više informacija. Komesar nedostupan, kao i ministar, a glasnogovornik MUP-a smatra da o sigurnosnoj situaciju nema šta reći. Na stranici vidimo pregled iz dana u dan: Razbojništvo, pronalazak droge, ubistvo, krađa.

“Kada govorimo o ubistvu ne možemo govoriti o zadovoljavajućoj bezbjedonosnoj situaciju. Ono što je bitno i treba reći: Ne ulaže se dovoljno u bezbjedonosni sektor i ne podiže se bezbjedonosni sektor na veći nivo”, saopštio je Nermin Pećanac, bivši ministar unutrašnjih poslova KS.

Još jedan bivši ministar unutrašnjih poslova na Twitteru je poslao oštru poruku.

“U Sarajevu su od februara 2016. ubistva dozvoljena, važno je imati nekoga silnog i bahatog ko može putem policija i tužilaštva privremeno na neke Rome sve svaliti”, napisao je Muhamed Budimlić, bivši ministar unutrašnjih poslova KS.

Ova dva ubistva i nedavna pucnjava u naselju Dolac Malta s pravom građanima stvaraju osjećaj nesigurnosti.

Više detalja u prilogu Azura Delića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!