Dva zdravstvena radnika prenoćila u parku kod zgrade Vlade KS

Vijesti 13. apr 202210:46 0 komentara
F.Z./N1

Nakon što su jučer članovi Glavnog odbora i pregovaračkog tima Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Kantona Sarajevo (KS) započeli štrajk ispred zgrade Vlade KS s obzirom na to da na kolektivni granski ugovor čekaju već 30 mjeseci, dvojica od njih su i prespavala sinoć na tom mjestu i ostat će tu sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

“Ovo je jedan od načina da ‘pritisnemo’ vladu kako bismo ostvarili svoja prava. Ostali smo ovdje cijelu noć i nastavljamo i dalje do okončanja pregovora. U jutarnjim satima smo bili kod ministra zdravstva KS Harisa Vranića na razgovoru. Približili smo dogovor i rješenje. Čekamo pisani trag i nadamo se da će se u skorije vrijeme završiti taj kolektivni ugovor”, kazao je Senad Sadiković, član Glavnog odbora kantonalnog Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu KS.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

U novom kolektivnom ugovoru, radnici u zdravstvu traže veće koeficijente na obračun plata.

“Pristali smo na satnicu, međutim, sada nakon jutrošnjeg razgovora saznali smo da će biti nekih izmjena u koeficijentu i satnici. Nije još ona visina koeficijenta koju smo tražili, ali mislim da ćemo to moći uskladiti. Tu smo da pregovaramo i nadam se da ćemo uspjeti postići zadovoljstvo i jedne i druge strane”, dodao je Sadiković.

Naglasio je da očekuju neki pisani trag do kraja dana.

“Ako ništa ne bude, mi nastavljamo i ovdje ćemo biti do okončanja”, poručio je.

Jasmin Avdović, član pregovaračkog tima kazao je da je jutrošnji razgovor bio konrektan i prijatan, ali je naglasio da se neće pristati na minimum koje je ranije Vlada KS nudila.

“Niti na uslove da se nemedicinskom kadru ne da ništa, a to je stav koji su nekoliko puta ponavljali, ne samo iz Ministarstva zdravstva već je odavno to govorio i premijer KS Edin Forto. Dok ne dobijemo zvaničnu potvrdu ovoga što se danas spomenulo, jer smo od svake kantonalne vlade, trenutne, ali i onih prijašnjih bili izigrani, nezahvalno je i prema našem članstvu da govorimo, ali u suštini to je to. Dok god ne dobijemo uvjerenje nećemo odustati, a obećano je da će to danas mailom biti poslano na naš tehnički sekretarijat sindikata, da se ti opći dijelovi ugovora koji će biti izmijenjeni provedu i kod nas i da će sva prava biti ista i za doktore medicine i stomatologije i za sve ostale jer radna prava mogu biti samo jednaka”, naglasio je Avdović.

Rekao je da ne postoje strukovni kolektivni ugovori te da su to sudovi i dokazali.

“Ne sporimo da treba postojati veliki broj sindikata, ali logika nalaže da mi treba da usaglasimo stavove, pa tek onda da se obraćamo vladi za ono što svaki od tih sindikata misli da su neka njihova prava koja ona trebaju na osnovu struke ostvariti. Međutim, teba naglasiti da danas u BiH mnogi koji vode sindikate, komore, strukovna i druga udruženja nemaju uopće pojma šta je čija djelatnost. Sindikat je jednak radnim pravima, a ne struci i zato postoje komore i strukovna udruženja”, zaključio je Avdović.

Podsjetimo i to da je dodatni revolt radnika u zdravstvu izazvala i odluka kojom se odobrava Ministarstvu zdravstva KS da započnu pregovore o zaključenju kolektivnog ugovora iz djelatnosti doktora medicine i stomatologije sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije KS, a koju su pročitali jučer u Službenim novinama. Odmah nakon toga su poručili da je ta odluka nezakonita.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!