Dvadeset hiljada doza Sputnjik V dovoljno za vakcinisanje medicinara u RS

Vijesti 02. mar 202119:05 0 komentara

Vakcine Sputnjik V, koje su juče stigle u Banjaluku, prolaze provjeru Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine. Do kraja sedmice trebalo bi krenuti masovno vakcinisanje zdravstvenih radnika, a zatim korisnika i zaposlenih u domovima za starije osobe u entitetu Republika Srpska. Kontigent od 20.000 doza dovoljan je za ovaj plan vakcinacije.

Od 16.650 zdravstvenih radnika iz Republike Srpske vakcinu je primilo oko 3.600. Novi kontigent od 20.000 vakcina dovoljan je za vakcinaciju preostalih radnika ukoliko bi zainteresovanost bila 100%. Broj pristiglih vakcina trebao bi biti dovoljan i za ukupno četiri hiljade korisnika i zaposlenih u domovima za starije osobe.

“Čim dobijemo certifikat o kontroli kavliteta iz Agencije za lijekove odmah će vakcine biti upućene prema zdravstvenim ustanovama. U prvom turnusu idemo prema Kliničkom centru i Domu zdravlja Banjaluka koji se nalaze u ovoj regiji, a zatim i prema ostalim ustanovama”, pojašnjava Alen Šeranić, ministar zdravlja RS.

Iz resornog ministarstva kažu da je zainteresovanost zdravstvenih radnika za vakcinaciju dobra, međutim broj prijavljenih neotkrivaju, već kažu da ima dovoljno ne samo za zdravstvene radnike, nego i sve zaposlene u zdravstvenim ustanovama. Novi kontigenti se čekaju za rizične grupe poput osoba sa hroničnim oboljenjima, te za vakcinaciju osoba starijih od 65 godina kojih u RS ima više 200.000.

“Naravno najstarije pa onda prema mlađim jer su oni najpodložniji najtežim formama bolesti i smrtnim ishodima, a to je ono što vakcinacijom želimo da spriječimo. Takođe ćemo paralelno vakcinisati ljude sa hroničnim oboljenjima jer su isto tako podložni težim oblicima COVID-19”, ističe Jela Aćimović, epidemiolog Instituta za javno zdravstvo RS.

Potom slijede zaposleni u predškolsim ustanovama i školama, te ljudi koji obavljaju poslove zbog kojih su u kontaktu sa brojnim građanima.

“Svaki dom zdravlja će proći edukaciju u skladu sa zainteresovanošću broja građana koji žele da se vakcinišu. Važno je da se u domovima zdravlja vakcinišu jer su oni primarni dio zdravstvene zaštite i nosioci vakcinacije. U RS postoje 54 doma zdravlja i nama je cilj da se omogući u svakom domu zdravlja da se vakcinišu”, kaže Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS.

U narednom periodu očekuju se isporuke preostalih 180.000 ruske vakcine, preko mehanizma COVAX 200.000, a u toku su pregovori i sa Kinezima.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!