Dvije decenije reforme pravosuđa: Nismo dobili ništa osim afera

Vijesti 30. maj 202219:01 1 komentar

Pravosuđe je bolna točka bh. društva. Ne prođe nijedna godina bez afere, a nijedan državni glavni tužilac nije dočekao kraj mandata. Ono što traži EU za nas je nedostižno. Koliko zbog politike, toliko zbog nemara. Pravosuđe neće samo sebe mjenjati, to trebamo uraditi mi.

Od ranije je poznato da je Brisel od BiH kada je predočio 14 prioriteta koje naša zemlja da ispuni na putu ka EU podcrtao Zakon o VSTV-u i Zakon o sudovima BiH. Do sada je EU uložila 30 miliona eura. Ukupno, prema podacima Transparency Internationala, 50 miliona eura je uloženo u reformu pravosuđa. Od 2003. traje insistiranje EU na reformi pravosuđa. Odgovor na to insistiranje je da je u martu 2022. Dom naroda odbio da podrži Izmjene zakona o VSTV-u.

“Nije došlo do očekivanih izmjena Zakona o VSTV-u kojima bi se u značajnoj mjeri mogli unaprijediti pitanje integriteta nositelja pravosudnih funkcija kroz temeljitu obradu osobnih financijskih izvješća sudaca i tužitelja, kao i pitanje ocjenjivanja nositelja pravosudnih funkcija kroz eksplicitne zakonske odredbe”, navodi se u Izvještaju o radu VSTV-a 2021. godine.

Izmjene ovog zakona nisu ključne za sistemsko rješenje u pravosuđu, već je ključ u onima koji obavljaju dužnost, sudija i tužilaca.

N1

“Sve ovisi o njima. Sa manjim ili veći poteškoćama, država ipak osigurava. I donatori naravno, dovoljno sredstava za funkcioniranje pravosuđa. I to bi trebalo biti razlog zbog kojih ljudi koji su suci, tužitelji ili članovi VSTV-a trtebaju razmisliti o tome, na koji način obavljaju svoj posao”, kazao je Asim Crnalić, pravni ekspert.

VSTV je u svom, već pomenutom izvještaju naveo da je u prošloj godini za 14 posto porastao broj optužnica, a da je broj predmeta koji se tiču korupcije, veći za 87 posto u odnosu na godinu prije. No poznavaoci prilika poručuju kako je ključ u efikasnom pravosuđu i vraćanju povjerenja, čistka u sopstvenim redovima.

N1

“VSTV treba da samo donese odluke u pravcu istjerivanja nemorala iz pravosuđa. A mi sada da pričamo o nekakvim zakonskim izmjenama. Pa mi kakvu god da imamo zakonsku izmjenu, ukoliko nemamo integritet, poštenje, čast, dostojanstvo, dignitet kod nosioca pravosudnih institucija. I naravno hrabrost, samo se zamajavamo nekim novim reformama i nekim novim usklađivanjima”, kazao je Bojan Bajić, etika.ba.

Upravo bi VSTV neke ključne pozicije trebao da uskoro rješava, poput mjesta Glavnog tužioca BiH čiji raniji član nije nikada dočekao kraj mandata. Politički pritisak postoji, ali i nešto drugo.

“Nema pravo VSTV ne izabrati onoga koji je najbolji. Posljednje vrijeme u javnosti su bili neki slučajevi da su izabrani kandidati koji su bili iza kandidata koji nisu izabrani. Takav luksuz VSTV-e ne smije dopuštati”, poručuje Crnalić

Konkurs je završen. Čeka se odluka. Odluke pravosudnih tijela su ključne da se vrati povjerenje. Nagomilani predmeti, naročio oni koji se tiču izvršnog postupka su rak rana ovog pravosudnog sistema.

“Zbog nekih neetičkih radnji ili stvari koji su rizik od korupcije, mi građani ne vjerujemo da je tu problem kapaciteta, pretrpanosti. Moramo ići red, uvedite red, hrabrost, podstičite poštene tužioce, nagrađujte. Kažnjavajte one koji to krše. Onda ćemo mi prihvatiti da ne može nešt tako brzo da se uradi. Ovako sumnjamo”, ističe Bajić.

To brzo traje već skoro 20 godina od kada je prva reforma urađena. Dvije decenije poslije, nismo dobili ništa osim afera koje su drmale pravosuđe. Ili kako kaže stara narodna, “riba smrdi od glave.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare