Džaferović: Dodik radi uzaludan posao koji nas vodi u destabilizaciju

Vijesti 15. okt. 202112:151 komentar
Podijeli:
Izvor: N1

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je danas da treba iskoristiti sve moguće načine i mehanizme da se trenutna situacija u BiH stabilizuje bez reagiranja visokog predstavnika.

Džaferović je novinarima prokomentirao izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika .

– Mislim da Dodik radi jedan uzaludan posao koji nikako ne može donijeti rezultate koje on očekuje, nego nas sve skupa vodi u neku vrstu destabilizacije i koristim i ovu priliku da ga pozovem da se kani toga i da dođe ovdje u Predsjedništvo, da zastupnici odu u parlament, ministri u Vijeće ministara, da radimo na reformama u BiH, realizaciji 14 prioriteta, da ispunjavamo naše obaveze iz programa reformi prema NATO savezu, bavimo se ekonomijom – rekao je Džaferović.

To što Dodik radi, prema njegovim riječima, ne može biti dobro ni za koga, te može nanijeti štetu i entitetu koji predstavlja.

– Govoriti o tome da se spremno poštovati Dejtonski mirovni sporazum, a zahtijevati da se vratimo na stanje koje je bilo 1996. godine, to je u osnovi protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma. Osporavati ulogu visokog predstanika je protiv Dejtonskog sporazuma i to je antidejtonska aktivnost, kao i osporavanje Ustavnog suda BiH – naveo je Džaferović.

Dejtonski mirovni sporazum je teški kompromis i ravnoteža u kojoj se, kako je dodao, mora sve poštovati.

– BiH će opstati. Ona je postojala i prije Dejtonskog mirovnog sporazuma – istakao je Džaferović.

On je to izjavio nakon susreta članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine s austrijskim šefom diplomatije Michaelom Linhartom.

– Austrija snažno podržava BiH, njen suverenitet, teritorijalni integritet, reforme, evropski i NATO put BiH i to je jasno kazano na današnjem sastanku – naveo je Džaferović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar