Džaferović ekskluzivno za N1: Azerbejdžan ponudio pomoć BiH sa plinom

Vijesti 03. nov 202108:44 > 11:11 3 komentara
Šefik Džaferović i Ilham Alijev
Šefik Džaferović i Ilham Alijev (Predsjedništvo BiH)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je nakon sastanka sa azerbejdžanskim predsjednikom Ilhamom Alijevim u razgovoru za N1 kazao kako je to bio jedan uspješan i prijateljski sastanak. Istakao je kako je najvažnije poruka njihovog susreta spremnost Azerbejdžana da pomogne BiH u snabdijevanju plinom.

“Razgovarali smo o našim odnosima koji su zaista prijateljski. Razmatrali smo mogućnost kako da unaprijedimo te odnose. Ono što je nabitnije sa sastanka je spremnost Azerbejdžana da pomogne Bosni i Hercegovini kako bi se priključila Jadransko-jonskom plinovodu. Tako bi dobili plin iz Azerbejdžana. Znate da su se Albanija, Crna Gora i Hrvatska priključili tom projektu. To treba uraditi i Bosna i Hercegovina. Bilo bi to vrlo važno za našu državu. Predsjednik Alijev je obećao svu svoju pomoć”, istakao je Džaferović.

Također je bitna činjenica da Azerbejdžanu treba pomoć u deminiranju, a BiH ima veliko iskustvo, dodao je član državnog predsjedništva. “Ja sam iskazao spremnost da se pokrenu mehanizmi kako bi i na tom planu sarađivali”, naveo je za N1.

Šefik Džaferović i Ilham Alijev
Šefik Džaferović i Ilham Alijev (Predsjedništvo BiH)

Šefik Džaferović je podsjetio kako je Azerbejdžan oslobodio i reintegrirao u ustavni poredak značajan dio svoje teritorije.

“Pošto je tamo (Nagorno-Karabah) napravljena ogromna desturkcija potrebna je obnova i Alijev je pozvao kompanije iz Bosne i Hercegovine da se uključe u to. Vjerujem da u našoj državi postoji veliki interes kada su u pitanju aktivnosti na ovom planu. Mislim da je to jedna velika šansa za našu ekonomiju”, istakao je Džaferović.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine je za N1 govorio i o situaciji u BiH, a dotakao se i rasprave o našoj državi u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

“Najvažnije u ovom trenutku je da se odblokira rad institucija. Mislim da je to u interesu svih nas koji živimo u BiH. Svi trpimo štetu bez obzira u kojem dijelu Bosne i Hercegovine živimo. Ovo što posljednjih dana vidimo i što se dešava u Vijeću sigurnosti je nešto što je nama poznato. Bit će produžen mandat vojnim snagama EUFOR-u i to je glavna stvar. OHR ostaje u svom kapacitet i sa bonskim ovlaštenjima”, kazao je na kraju razgovora Šefik Džaferović koji boravi u službenoj posjeti Azerbejždanu gdje će učestvovati na 8. Globalnom Baku Forumu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare