Džaferović: Inzko ispunio obavezu prema žrtvama, ali i Dejtonskom sporazumu

Vijesti 23. jul 202112:48 > 13:30 0 komentara
Anadolija

Šefik Džaferović, član Predsjdništva BiH, pozdravio je odluku visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, kojom su uspostavljene zakonske odredbe o zabrani negiranja genocida.

Visoki predstavnik je ovim, kako je naveo, ispunio obavezu koju ima prema žrtvama, prema svojoj savjesti, ali i prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, jer “negiranje genocida i slavljenje zločinaca je mehanizam kojim se ozbiljno potkopava povjerenje među narodima i ugrožava mir”.

“Negiranje genocida se godinama tolerisalo i jedini rezultat je bio sve više toksičan ambijent u Bosni i Hercegovini, u kojem porodice žrtava jednostavno ne mogu da žive na miru. Visoki predstavnik je postupio ispravno, jer se nije smjelo dozvoliti da žrtve budu ponovo prepuštene nemilosrdnosti onih koji glorificiraju zločince”, istaknuo je Džaferović.

Ovom odlukom, dodaje, napravljen je snažan iskorak u civilizacijskom smjeru.

“Presude o genocidu prihvata sav civilizirani svijet i jedino normalno jeste da i Bosna i Hercegovina, kao država u kojoj je počinjen genocid, bude dio tog okvira. Ova odluka će suštinski doprinijeti izgradnji normalnijeg i zdravijeg ambijenta za budućnost. Samo na osnovu istine i pravde, moguće je ići naprijed i u Bosni i Hercegovini i u regionu”, kazao je Džaferović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!