Džaferović, Komšić i Izetbegović čestitali Pesah

Vijesti 27. mar 202120:44 1 komentar
N1

Članovi Predsjedništva Bosne i Hecegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić, te predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović uputili su čestitku predsjedniku Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini Jakobu Finciju i bosanskohercegovačkim Jevrejima povodom Pesaha.

“Ovaj veliki jevrejski praznik nosi simboliku stjecanja slobode i izlaska iz ropstva, te kao takav predstavlja slavljenje ljudskog dostojanstva i nade u bolju sutrašnjicu.

Želim da Jevreji Bosne i Hercegovine provedu praznične dane sa svojim najmilijima, te da radost Pesaha podijele sa svojim komšijama, u duhu bosanskohercegovačke tradicije međusobnog uvažavanja i zajedničkog života”, navodi se u čestitci Džaferovića.

Komšić: Jevrejska zajednica neodvojivi dio bh. društva, kulture i tradicije

Željko Komšić je kazao kako je “Jevrejska zajednica neodvojivi dio našeg bh. društva, kulture i tradicije”, a Pesah praznik koji moramo nastaviti obilježavati, čuvati i koristiti kako bi se okupljali, družili, njegovali naše odnose unutar porodica i društva.

“Onima koji slave ovaj veliki praznik želim sve najbolje, u nadi da će ga na Seder večeri dočekati sa bližnjima u blagostanju”. kaže se u čestitci člana Predsjedništva BiH.

Čestitao i Izetbegović

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović uputio je čestitku predsjedniku Jevrejske zajednice Jakobu Finciju i svim Jevrejima u Bosni i Hercegovini povodom velikog jevrejskog praznika Pesaha.

“Vama lično i Jevrejima u Bosni i Hercegovini čestitam veliki praznik Pesah, sa željom da predstojeće dane provedete u zdravlju i sreći, skupa sa svojim porodicama i prijateljima. Neka Pesah kao simbol radosti izbavljenja i slobode bude podsticaj svima nama da se krećemo ka zajedničkom cilju očuvanje slobode, jednakosti i ljudskog dostojanstva”, poručio je.

Naglašava da Jevreji vijekovima žive u Bosni i Hercegovini i čine neraskidivi dio naše multireligijske zajednice i bogatog kulturno-historijskog naslijeđa. Siguran sam da ćemo i ubuduće zajedno graditi prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu i bolji život za sve njene građane, zaključio je prvi čovjek SDA.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare