Džaferović na samitu Krimske platforme, Dodik podnosi krivičnu prijavu

Vijesti 23. aug 202219:13 1 komentar

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović, obratio se na samitu Krimske Platforme, uprkos prethodnom negodovanju člana Predsjedništva, Milorada Dodika, koji je već za sutra najavio podnođenje krivične prijave protiv Džaferovića. Optužuje ga da krši Ustav BiH. Inače, tokom Krimske Platforme, obratili su se brojni svjetski zvaničnici, predsjednici, premijeri država, koji su dali punu podršku Ukrajini i osudili rusku agresiju. Džaferović je ponovio stav Bosne i Hercegovine, dajući punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Predsjedavajući Džaferović podsjetio je učesnike Krimske Platforme kako se Bosna i Hercegovina 16. marta 2015. godine pridružila deklaraciji visokog predstavnika EU o Krimu, gdje je osudila održavanje nelegalnog i nelegitimnog referenduma, kao i nezakonite aneksije Krima i Sevastopolja. Istom Deklaracijom, napominje Džaferović, potvrđena je čvrsta opredijeljenost za suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

“Uprkos vanjskim i unutrašnjim pritiscima, kao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, mogu reći da nisu promijenjeni zvanični stavovi države BiH o podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine i o osudi postupaka kojima se povređuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.” kazao je Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Prethodno je Milorad Dodik pokušao osujetiti govor predsjedavajućeg, te tražio vanrednu sjednicu na čiji Dnevni red je predložio dva zaključka, da se Džaferović ne obrati, te da BiH zauzme neutralan stav spram ruske agresije na Ukrajinu. Oba su odbijena. Dodik najavljuje krivičnu prijavu.

Ranije da samo podsjetim kada je recimo išao Predsjedavajući Predsjedništva u UN gdje tamo mogu da se obrate jer nisu mogla trojica onda je on morao da dostavi svoj govor na odobrenje i onda se taj govor odobri i on ga samo pročita. Oni su počeli Turkovićka, on i muslimani, odnosno SDA, počeli da ruše svu tu praksu i pokušavaju da dovedu u poziciju svršenog čina. Nema nijedne odluke za njegovo učešće, on krši Poslovnik o radu, krši Ustav”, kaže Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

Dodik pak nije uspio zaustaviti, kako govor na današnjem Samitu, tako ni onaj pred UN-om, kao što ni ostala dva člana Predsjedništva nisu mogla zaustaviti njegove pohode u Rusiju i žustre govore u susjednoj Srbiji. Bosna i Hercegovina je i danas spomenuta tokom Krimske Platforme. Slovenske predsjednik Borut Pahor, ponovo je pozvao EU da pokrene proces proširenja na Zapadni Balkan.

“Obraćam se EU imamo odličan alat da poboljšamo našu sigurnost, a to je proces proširenja i pozdravljam odluku Evropskog vijeća da Ukrajini osigura status kandidata, kao i Moldaviji, ali želim isto i za Bosnu i Hercegovinu”, istakao je Borut Pahor, predsjednik Republike Slovenije.

Podršku Ukrajini tokom Krimske Platforme kroz kratka obraćanja dali su lideri zemalja Zapadnog Balkana, s izuzećem Srbije, evropski premijeri, ministri vanjskih poslova, predsjednici zemalja članica NATO-a, među kojima i turski predsjednik Erdogan, kao i američki državni sekretar Blinken.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare