Džaferović nakon sastanka sa Peachom: Treba ojačati međunarodno vojno prisustvo

Vijesti 14. dec 202118:30 > 21:29 2 komentara
Foto: F.Z./N1

Nakon sastanaka sa britanskim izaslanikom Stuartom Peachom, u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je Velika Britanija imenovala izaslanika, te potvrdio da su na sastanku članovi Predsjedništva BiH dobili uvjeravanja da Britanija ostaje dosljedna stavovima o očuvanju teritorijalnog integriteta BiH, ali i o ostanku EUFOR-a. On je naglasio kako se treba ojačati međunarodno vojno prisustvo, te da bi to bio mali napor kako bi se postigao veliki cilj.

“Institucije BiH ne smiju biti uslovljavane ničim i ni od koga, niko nema pravo da blokira njihov rad. Ono što sam takođe kazao je da BiH treba nastaviti prije blokada, 14 prioriteta, Program reformi, to bi bilo najbolje za sve nas u ovoj zemlji”, poručio je član Predsjedništva Šefik Džaferović nakon sastanaka sa britanskim izaslanikom Stuartom Peachom.

Politička blokada zemlje, koja može da ode i sigurnosnu krizu nikome ne odgovara, rekao je Džaferović, te dodao da je na sastanku data podrška misiji EUFOR-a u BiH, kao i to da misli da je ovo prvi sastanak u nizu sastanaka.

“Rekao sam da u BiH osim potrebe da se poštuje OHR, mislim da treba ojačati međunarodno vojsno prisustvo. To bi bio mali napor da se postigne veliki rezultat”, rekao je Džaferović.

Džaferović je dodao da je veliki rezultat da se deblokira rad institucija BiH, te da BiH dobije poticaj za naprijed.

“Vjerujem da ćemo izaći iz svega ovoga, da će institucije biti deblokirane, i da će Dejton biti u punoj primjerni”, rekao je Džaferović.

Komentarišući sastanak članova Predsjedništva BiH sa predsjednikom Mađarske Janošom Aderom, član predsjedništva je rekao da je to bio prijateljski sastanak na kome nije bilo riječi o situaciji u BiH, već da su u fokusu bili odnosi dvije zemlje.

“Specifično smo govorili o borbi protiv panedmije, migrantskoj situaciji, ali i natalitetnoj slici u regionu”, rekao je Džaferović.

Na pitanje reporterke N1 kako voditi razgovre o izbornoj reformi u ovakvoj situaciji, te da li će sazivati probosanski blok, Džaferović je rekao da treba postojati jača koordinacija unutar probosanskog bloka.

“Teško je razgovarati u trenutku kada imate ovakvu situaciju, i kada imate vrlo lošu političku situaciju, kada imate prijetnju miru u BiH. Ovo što se dešava od strane gospodina Dodika, koliko god se trudio da uvjeri da nije prijetnja miru, on jeste prijetnja miru, i to je pitanje za cijeli probosanski politički blok” , rekao je član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

“Očigledno je da postoji saradnja, taktična koalicija između iz HDZ-a i SNSD-a, vidjeli smo i u vezi sa sramnim zaključcima u Domu naroda”, rekao je Džaferović.

Na koncu Džaferović je rekao da nema ništa protiv saradnje nikoga, kada se poštuju presude Ustavnog suda i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare