Džaferović: Nikada više niko na Zapadnom Balkanu neće dominirati nad bilo kim

Vijesti 27. nov 202117:21 > 19:04 9 komentara
N1

"Nikada više niko na Zapadnom Balkanu neće dominirati nad bilo kim. I možemo ići naprije samo ukoliko budemo potpuno ravnopravni. Svoje međusobne odnose rješavamo na bazi dogovora, sporazuma... Ao dogovora nema, postoji međunarodno pravo, postoje institucije koje treba pozivati upomoć. Budućnost svih nas ovdje može biti samo na ravnopravnoj osnovi. Ne postoje manje ili više važne države Zapadnog Balkana", rekao član Predsjedništva Šefik Džaferović tokom  Balkanskog integracijskog foruma u Podgorici.

Glavni problem sada u BiH je, istakao je, što ne postoji dovoljno spremnosti kod onih koji su zaduženi u međunarodnoj zajednici da vode računa o BiH, da se do kraja ispoštuje princip vladavine prava.

“Ja o tome sve vrijeme govori i nisam vam slučajno spominjao neke definicije koje koriste neki koji ne poštuju vladvinu prava. Npr. šta znači to kada neki od njih kaže nije ustavna odluka Ustavnog suda. Mislim, to je jedna kontradikcija koju čovjek ne može ni da pomisli, a kamoli da izgovori. BiH danas živi jednu tešku krizu, a najveći problem je nefunkcioniranje njenih institucija i mi nemamo mehanizme unutar BiH da tu blokadu dokinemo, da je uklonimo sa scene i to se zloupotrebljava. To se koristi, postavljaju se zahtjevi. I umjesto da naši prijatelji do kraja budu posvećeni tome da se deblokira rad institucija BiH, postoje neki u okviru međunarodne zajednice koji bi da razgovaraju i vode razgovore i pregovore o zahtjevima onoga ko pravi blokadu u BiH. To je glavni problem”, poručio je Džaferović.

Podsjetimo, u Podgorici je jučer počeo Balkanski integracijski forum 2021. temom „Proširenje Evropske unije na zapadni Balkan – Izlaz iz pat pozicije“. Osim članova Predsjedništva BiH – Željka Komšića i Džaferovića, učestvuju i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i specijalni predstavnik EU-a za dijalog Beograd – Priština i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare