Džaferović: Odao sam poštovanje žrtvama, nisam tražio susret s Milanovićem

Vijesti 03. dec 202116:41 > 16:42 0 komentara
Šefik Džaferović (F.Z./N1)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je danas kako su izjave predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića u vezi sa genocidom u Srebrenici ispod nivoa ozbiljnog državničkog ponašanja.

“U Vukovar sam došao, kao član Predsjedništva BiH i kao čovjek, da odam poštovanje braniocima Vukovara i civilnim žrtvama velikosrpske agresije. Nisam došao da bih se družio s Milanovićem, niti sam to tražio. Želim i ovom prilikom iskazati poštovanje građanima Hrvatske, te zvaničnicima i vjerskim velikodostojnicima na dobrodošlici koju su mi iskazali tim povodom”, kazao je Džaferović.

Vezana vijest

Što se tiče odnosa prema ratu u Bosni i Hercegovini, Džaferović stajalište je jasno i govori samo ono što je utvrđeno presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog tribunala.

“Mislim da predsjednici i državnici trebaju tako nastupati, pa i sam gospodin Milanović. Imajući u vidu funkcije koje obavljamo, mi trebamo graditi povjerenje i bolje odnose među državama, a ne spuštati se ispod dopustivog nivoa i stalno tražiti povod za kavgu. Sramotnim i nedopustivim komentarima o genocidu u Srebrenici, kojima se pokušava minimizirati ovaj zločin, Milanović evidentno želi, na neki način, ublažiti opravdane osude i prezir evropske, bosanskohercegovačke i hrvatske javnosti upućene Dodikvoj stranci i HDZ BiH, nakon što su pokušali osporiti Zakon o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina”, zaključio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Šefik Džaferović je na kraju svoje reakcije podsjetio na Milanovićevu poruku koju je poslao prilikom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, a koja ga obavezuje i kao čovjeka i kao državnika.

“Dobri odnosi između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine su jako važni, kako za ove države, tako i za cijeli region. Pozivam predsjednika Hrvatske na rješavanje otvorenih pitanja s Bosnom i Hercegovinom, u skladu s međunarodnim pravom, i na relaksaciju ukupnih odnosa. Takav pristup će pomoći i rješavanju unutrašnjih odnosa u BiH”, zaključio je Džaferović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!