Džaferović odgovorio Orbanu: Izuzetno je opasno za ukupnu evropsku sigurnost

Vijesti 30. sep 202211:48 2 komentara
Anadolija

Uplitanje premijera Mađarske Viktora Orbana u izbore u Bosni i Hercegovini, kroz podršku Miloradu Dodiku, neprilično je i štetno za demokratski proces u Bosni i Hercegovini, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, komentarišući nedavne izjave Orbana u kojem je dao otvorenu podršku Dodiku, ali i RS nazvao “počasnim susjednom” Mađarske.

“Osim što je intervencija u korist jedne političke opcije problematična po sebi, posebno je sporan i način na koji je to urađeno. Posve je nedopustivo, naime, što je premijer Orban kroz volšebnu sugestiju doveo u istu ravan državu Mađarsku i bosanskohercegovački entitet Republiku Srpsku. Nadalje, otvara se i pitanje s kakvim namjerama je to urađeno, ako znamo da dolazi u istom trenutku kada Dodik, nakon posjete Moskvi, daje otvorenu podršku agresiji na Ukrajinu i separatističkim referendumima ukrajinskih regiona. Izuzetno je opasno za ukupnu evropsku sigurnost da jedna članica Evropske unije, čak i sugestijama, pothranjuje takve opasne tendencije u BiH i na Zapadnom Balkanu. Pozivam premijera Orbana da dobro razmisli o tome”, naveo je Džaferović.

Jednako kao što različite niže administrativne jedinice unutar Mađarske nisu država, dodaje Džaferović, tako i entitet RS nije država.

“I ako ćemo graditi dobre i prijateljske odnose, a mislim da je to potrebno i ja sam uvijek bio čvrsto opredijeljen u tom smjeru, naročito imajući u vidu višestoljetnu bliskost i dugo prijateljstvo s mađarskim narodom – onda to trebaju raditi Mađarska i Bosna i Hercegovina”, zaključio je Džaferović.

Podsjetimo, premijer Mađarske podržao je  Dodika na predstojećim izborima za kandidaturu za predsjednika Republike Srpske. Snimio je video u kojem je iznio niz poruka nepoštovanja prema Bosni i Hercegovini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare