Džaferović pozdravio usvajanje Rezolucije UN-a o osudi negiranja Holokausta

Vijesti 20. jan. 202221:124 komentara
Podijeli:
Izvor: FENA

Pozdravljam usvajanje rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje poricanje Holokausta te se poziva na veće međunarodne napore u borbi protiv antisemitizma, kazao je večeras član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Bosna i Hercegovina je kao članica Ujedinjenih nacija glasala za ovu rezoluciju čime se pridružili civiliziranom svijetu u borbi protiv pošasti negacionizma i na taj način zaštitila istine o Holokaustu, dodao je Džaferović.

“Imajući u vidu da ova rezolucija poziva na povećanje napora država članica UN-a u suzbijanju antisemitizma, ističem svoju potporu krivičnom gonjenju govora mržnje zasnovanog na antisemitizmu i negiranju Holokausta. Žalosna je i uznemirujuća činjenica da se pojedini politički akteri u Bosni i Hercegovini svim silama i dalje protive zakonskoj zabrani negiranja Holokausta, genocida i ratnih zločina. Niko nema pravo tražiti da mu se omogući nesmetano poricanje zločina i vrijeđanje preživjelih žrtava, jer to je necivilizacijska praksa koja treba da bude obustavljena u ime bolje budućnosti za sve ljude”, kazao je Šefik Džaferović.

Podsjećamo, Generalna skupština Ujedinjenih nacija velikom je većinom danas usvojila neobvezujuću rezoluciju kojom se osuđuje poricanje holokausta i poziva na veće međunarodne napore u borbi protiv antisemitizma u cijelom svijetu.

Rezolucija, koju su predložili Izrael i Njemačka, osuđuje poricanje masovnog ubistva šest miliona Jevreja koji su neselektivno ubijeni pod njemačkim nacističkim režimom tokom Drugog svjetskog rata i rezolucija poziva i nacionalne države i društvene mreže da povećaju nastojanja u borbi protiv antisemitizma.

Iran je bio jedina nacija koja je izrazila protivljenje usvajanju ove rezolucije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar