Džaferović: Svima nam je potrebna mudrost Alije Izetbegovića u ovom trenutku

Vijesti 19. okt 202113:39 > 13:41 3 komentara
Šefik Džaferović (F.Z./N1)

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je kako je današnja kriza najopasnija koju BiH proživljava od Dejtonskog mirovnog sporazuma te da je "u ovom trenutku svima potrebna mudrost Alije Izetbegovića koja će poslužiti da na najbolji način daju odgovore na ovu krizu te odbrane cjelovitu i demokratsku BiH".

“Otvoreni se prijeti i već se poduzimaju konkretni koraci kojima bi se teško povrijedio suverenitet BiH i otvoreno se prijeti teritorijalnom integritetu BiH. Vjerujem da će institucije u BiH dati odgovor na ovo sve”, rekao je Džaferović.

“Ovi današnji konačno trebaju naučiti nešto iz historije”

Dodao je kako misli da trebaju reagovati i međunarodne institucije kazavši kao vjeruje da neće biti dozvoljeno da se umanuje kapacitet institucija BiH, što se ovih dana dešava.

“Znamo svi da je to jedan korak tih retrogradnih snaga ka njihovom cilju, a to je podjela BiH. Te snage trebaju znati da nikada neće uspjeti u svojim nakanama. Mnogo su snažniji u mnogo težim okolnostima atakovali na BiH i nisu uspjeli u svojim nakanama. Ovi današnji konačno trebaju da nauče nešto iz historije, a to je da ko god je do sada atakovao na BiH, završi u Hagu i na smetljištu historije. Tako će završiti i ovi današnji, samo se bespotrebno gubi vrijeme. Svakog dana je sve više ljudi koji žele živjeti u stabilnoj, cjelovitoj i normalnoj BiH, u kojoj se realizuju reforme kao i put ka NATO-u i EU”, rekao je Džaferović.

“Ako Dejton nestane, BiH ostaje”

Istakao je kako je “sve ono što vidimo od Dodika posljednjih dana nerazumno i vodi nas u destabilizaciju i rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

“Ako isprovocira situaciju koja destabilizuje i ruši Dejtonski sporazu, mora znati da će on biti taj, i oni koji ga podražvaju, koji će trpjeti najveću štetu, kao i entitet za koji tvrdi da ga predstavlja. Dejton ako nestane, BiH ostaje. Šta nestaje? Entiteti koji su stvoreni Dejtonskim sporazumom. Neka dobro paze, ovo je trenutak da im se još jednom kaže da se zaustave”, poručio je Džaferović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare