Džaferović za N1: Dolaze neizvjesni dani za secesionističke politike

Vijesti 09. feb 202118:50 1 komentar

Očekujem da Bosna i Hercegovina za vrijeme Bidenove administracije, naravno uz dogovor Bruxellesa, napravi snažan iskorak na svome evropskom i NATO putu i da se obave one reforme kojima će se ukloniti blokade koje su prisutne u institucijama BiH. Ne dolaze neizvjesniji dani ni za državu niti za entitet, ali dolaze neizvjesniji dani za secesionističke politike i politike blokada institucija, kazao je u utorak u Danu uživo član državnog Predsjedništva Šefik Džaferović.

Kako komentarišete Inzkov ultimatum NSRS-u da povuče odlikovanja ratnim zločincima?

Očekujem da se ispoštuje Inzkov zahtjev. On je trebao ranije to uraditi. To što je NSRS uradila sa odlikovanjima je anticivilizacijski čin, to je uvreda žrtvama i tu sramotu mora povući. Inzko ima mogućnost da odluku NSRS-a sam stavi van snage.

Šta očekujete od nove američke administracije?

Očekujem pojačan angažman na relaciji Washington-Bruxelles prema Zapadnom Balkanu. Predsjednik Biden je još tokom svoje kampanje objavio agendu kad je u pitanju Bosna i Hercegovina. U programu je kazano da su to euroatlantske integracije i stabilizacija prilika u BiH. Očekujem da BiH za vrijeme Bidenove administracije, naravno uz dogovor Bruxellesa, napravi snažan iskorak na svome evropskom i NATO putu i da se obave one reforme kojima će se ukloniti blokade koje su prisutne u institucijama BiH.

Vučić je u odgovoru na Bidenovu čestitku kazao kako se komplikuju situacije na Kosovu i u bh. entitetu Republika Srpska. Kako ste vi doživjeli ovaj komentar Vučića?

Odbacujem bilo kakvo povezivanje bilo kojeg dijela BiH sa rješavanjem problema Kosova i Srbije. Ali ja sam Vučićevu izjavu shvatio da kad je u pitanju Kosova, ili RS, dolaze neizvjesniji dani. Ne dolaze neizvjesniji dani ni za državu niti za entitet. BiH je multietnička država u kojoj svi ljudi trebaju biti ravnopravni. Ali dolaze neizvjesniji dani za secesionističke politike i politike blokada institucija.

Kada kažete “secesionističke politike” na koga mislite?

Potpuno je jasna stvar na gospodina Dodika, on to i ne krije. On će morati promijeniti politiku ili otići sa političke scene.

Dodik je nedavno bio u Tužilaštvu BiH gdje je davao izjavu u slučaju Ikona? Hoćete li i vi davati izjavu?

Poziv nisam dobio. Ne znam šta bih tamo imao da kažem jer sve što se veže za famoznu ikonu događalo se izvan Predsjedništva BiH. Ono što je jako važno za ikonu, kada je u pitanju BiH, jeste da će se morati razjasniti kako je došla u državu, koje je njeno porijeklo i koja je njena vrijednost.

Ko je kriv što smo još uvijek na nuli po broj vakcinisanih stanovnika BiH? Jeste li kontaktirali Erdogana koji je rekao da je Turska spremna pomoći BiH?

Mislim da je Vijeće ministara BiH, prije svega Ministarstvo civilnih poslova, trebalo pokazati veći aktivizam. O tome smo govorili nadugo i naširoko. Nažalost, potpuno su se oslonili na COVAX. Trebalo je kao i druge države pristupiti direktnim pogodbama sa proizvođačima. Ja sam sa svoje strane uradio sve što sam mogao kako bi vakcine došle što prije u BiH.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare