Džaferović za N1: Strasti su se smirile, ali država ne funkcionira

Vijesti 24. mar 202217:44 > 19:25 0 komentara

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović danas se za N1 program javio iz Brisela. Kako je kazao, Džaferović je nakon preuzimanja pozicije predsjedavajućeg odlučio da EU zvaničnicima kaže kakva je situacija u BiH.

Razgovori sa zvaničnicima

Džaferović je kazao da je imao sastanke sa svim političkim grupama u Evropskom parlamentu.

“Kao što ste i sami kazali, ja sam odlučio da nakon preuzimanja predsjedavanja Predsjedništvom BiH odlučio doći u Brisel, imajući u vidu da je situacija u BiH jako ozbiljna, da svim zvaničnicima kažem kakva je situacija.

Imao sam jučer sastanke sa svim političkim grupama u EP i na kraju završio sastanaka sa predsjednicom Evropskog parlamenta, sutra imam sastanak sa predjsednicom EK. Iduće sedmice imam zakazan termina sa predsjednikom Evropskog vijeća”.

Dodaje da situacija u BiH komplikovana i teška.

Situacija u BiH je vrlo komplicirana, teška. Prijeti i može da ode u destabilizaciju sigurnosne situacije. Došao sam ovdje da zatražim pomoć za BiH, da zatražim podršku. Naše su institucije blokirane, to je očigledno kršenje Dejtonskog sporazuma. I dalje se poduzimaju potezi vlasti iz entiteta RS na urušavanju dostignutog nivoa reformi. Pokušavaju se narušiti reforme postignute pravosuđa, odbrane, poreskog sistema, iz oblasti zdravstva. To je nešto što mora odmah biti zaustavljeno u BiH, NSRS mora staviti van snage sve odluke koje je donijela a koje vrše atak na BiH i mora se pristupiti konstruktivnom radu u institucijama. Sve izvan toga je udar na Dejtonski mirovn isporazum, a udar osim političke krize može biti i udar na sigurnost“.

Očekivanja i konkretni potezi

Na pitanje kakva su očekivanja od sastanaka, Džaferović je kazao da je on tu da prezentuje stvari onako kako ih vidi, a trudi se da to bude objektivno.

Ja sam tu da prezentiram stvari onako kako ih ja vidim a trudim se da to bude objektivno, onako kako jeste bez uljepšavanja i zatražim pomoć EU. BiH je država koja je na putu ka članstvu u EU, BiH je država koja je na NATO putu, i BiH je u ovom trenutku potrebna pomoć EU i svih naših prijatelja u svijetu kako bi se deblokirale institucije prije svega i kako bi se stavili van snage zaključci koje je NSRS donijela. EU može da uradi puno, vidjeli smo vrlo ozbiljne rasprave u parlamentu, ozbiljne zaključuje Evropskog vijeća“.

Džaferović je kazao da su se strasti smirile, ali država i dalje ne funkcionira.

Sada živimo u nekoj vrsti situacije u kojoj su se strasti smirile, ali država ne funkcionira. Država mora da funkcionira, svaki nivo vlasti mora da funkcionira i ja tražim od EU da poduzm sve što može prema svima nama unutar BiH koji pravimo nered da BiH što prije profunkcionira“.

“EU je već započela aktivnosti, nije nepoznata stvar. EK je donosila odluke, Evropsko vijeće je donosilo odluke i s tim će se procesom nastaviti. BiH će imati pažnju i podršku EU da izađe iz ove krize”.

Sigurnosna situacija u BiH

Kako kaže, Džaferović je govorio i o sigurnosnoj situaciji u BiH.

“Govorio sam i o sigurnosnoj situaciji, dobro je da je došlo do povećanog vojnog prisustva u BiH. Mislim da to vojno prisustvo treba da bude snažnije nego ovo koje danas imamo. Bolje je požar spriječiti nego požar gasiti”.

Dodaje da je bh. javnost sklona inače generaliziranju stvari, te da se stvari moraju ogoliti do kraja i identifikovati one koji prave probleme.

Tražiti ubrazni put za članstvo u EU i istovremeno znati da su ti zakoni dio seta 14 prioriteta i onda ih odbiti, to je licemjerno. Tu jasno treba označiti one snage koje su protiv toga. Naš problem u BiH je što smo u javnosti skloni generaliziranju stvari. Stvari se moraju do kraja ogoliti i individualizirati i ukazati na one aktere koji prave probleme na evropskom putu“.

Džaferović je dodao da pristup BiH ka EU treba posmatrati kao geopolitičko pitanje, a onda tek administrativno.

Ono što sam ja danas govorio pred zvaničnicima je jedan drugačiji pristup prema evropskom putu BiH. Pristup BiH EU treba posmatrati kao geopolitičko pitanje, a onda tek kao administrativno. MIslim da u ovom trenutku kada postoji politička kriza u BIH koja je pojačana agresihjom Rusije u Ukrajini. Mislim da bi EU trebala prepoznati taj trenutak i BiH dodijeliti kandidatski status. To bi bilo jako važno i važna poruka iz Brisela prema građanima BiH. To bi značajno smirilo i političku situaciju u BiH. To tako treba da se kaže, a ne zahtjevati status i onda ne ispunjavati obaveze“.

Kada govorimo o terminu “lobiranje” to znači da vi na ovaj ili onaj način nekog lobirate da podrži vašu politiku. Mislim da je ovo mnogo više od toga. Ja samo skrećem pažnju šta da se uradi, predlažem šta da se uradi i evo tražim šta da se uradi iz pozicije funkcije koju obavljam“.

Također, Dom naroda PSBiH danas nije podržao prijedlog Denisa Bećirovića kojim bi se obavezalo Vijeće ministara BiH da prati politiku EU u mjerama spram ruske agresije na Ukrajinu. ZA je bilo samo 6 delegata iz FBiH.

“To su njihovi lični stavovi. Neka cijeli svijet vidi s čim se mi ovdje suočavamo, ovdje ne možete sjediti na dvije stolice jer ovo je trunutak kada ginu i ljudi ubijaju se djeca. BiH je stala na pravu stranu historije zahvaljujući ranijim odlukama”, kazao je Džaferović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!