Džidić: Presuda Simatoviću i Stanišiću značajna iz više razloga

Vijesti 30. jun 202113:31 0 komentara
N1

Direktor Balkanske istraživačke mreže (BIRN BiH) Denis Džidić rekao je za N1 da je današnja presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću značajna iz više razloga.

Kako je istakao, presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću značajna je iz više razloga.

Ovo je posljednji put da ćemo imati priliku u Hagu da se razgovara o ulozi bivših rukovodilaca srbijanskih službi za ratne zločine u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, i značajna je i sa određenog pravnog aspekta. Ovo će biti jedna nova presuda o kojoj će se razgovarati o načinu na koji se dokazuje odgovornost za pomaganje i podržavanje zločina“, komentarisao je.

Naveo je i da su Stanišić i Simatović u prvostepenoj presudi oslobođeni krivice i da je to iz razloga zato što je prvostepeno vijeće zaključilo u, kako je istakao, jednoj kontroverznoj odluci, da iako je njihova pomoć bila takva da je ona pomagala i izvršenje zločina između ostalog, da ona nije bila konkretno usmjerena na samo počinjenje zločina.

To je isti razlog zbog koje je Momčilo Perišić pravosnažno oslobođen krivice zločina u BiH. Nakon toga u predmetu Šahinović i drugi, taj pravni standard je promijenjen i zaključeno je da ako pomažete razne aspekte djelovanja, između ostalog i počinjenje zločina. Zato je i naložen ponovljeni postupak protiv Stanišića i Simatovića“, rekao je.

“Fokus na sudsko vijeće nekada pretjeran”

Govorio je i o sudskom vijeću te kazao da zbog dugotrajnosti postupka, nije se moglo vratiti istom sudskom vijeću koje je donijelo prvostepenu presudu, nego se moralo imenovati novo prvostepeno vijeće.

Naveo je i da je fokus na sami sastav sudskog vijeća nekada pretjeran i da se pravi određena fama u vezi sa tim.

Svjedoci smo koliko se govorilo o sudskom vijeću u presudi Ratku Mladiću i izdvojenom mišljenju sutkinje Prisce Nyambe, ali kad posmatrate, ista je ta presuda, identična presudi Radovanu Karadžiću. U javnosti se pravi veća senzacija nego što to odgovara rezultatima u konačnici“, komentarisao je Džidić.

Rekao je i da je teško očekivati velika iznenađenja, s obzirom na činjenicu da nismo imali nove dokaze.

Pogrešno je primijenjen pravni standard

Iako je to činjenica, vrlo je jasna instrukcija žalbenog vijeća kada su rekli da je pogrešno primijenjen pravni standard“, kazao je.

Govoreći o udruženom zločinačkom poduhvatu rekao je da su jasno utvrđene činjenice da su zločini počinjeni, da su ih počinili različite paravojne jedinice i da je njihova pomoć da su doprinijeli činjenju tih zločina, ali su rekli da ta pomoć nije bilo naređenje da se zločini idu činiti, već ako se dese, desit će se. Direktor BIRN BiH je rekao da je zbog toga oslobađajuća presuda i da je slično bilo i protiv Momčila Perišića.

Džidić je kazao i da sudsko vijeće ima slobodu da kažu da se ne slaže sa žalbenim vijećem, tako da nisu ograničeni ranijim presedanima. No, potcrtao je da je činjenica da je instrukcija žalbenog vijeća bila da je primijenjen pogrešan pravni standard.

Jedan od najzatvorenijih procesa u Haškom tribunalu

Kazao je i da je ovaj postupak bio jedan od najzatvorenijih u toku cijelog rada Haškog tribunala.

Rekordni broj suđenja je bilo koji su zatvoreni za javnost jer su i srbijanske vlasti zahtijevale da budu zatvoreni za javnost, tako da u velikoj mjeri sa pozicije posmatrača nemamo u uvid šta je dokazano ili nije“, naveo je.

Dodao je i da je to pravo unutar suđenja da se može zatvoriti za javnost. .

Najbolje šta imamo o tome šta se dešavalo na suđenju se navodi da je tužilaštvo pokušalo dokazati da su unutar UZP-a uloga Stanišića i Simatovića bila uloga konekcija drugih članova UZP-a koji su uključivali Karadžića, Mladića Miloševića… Simatović nije imao takvu ulogu, a za Stanišića se nije moglo dokazati da je imao baš tu ulogu“, komentarisao je.

Džidić je poručio i da je jedan od razloga da generalno nema dovoljno novinara istraživača ali i javnosti koja je zainteresirana da se dubinski bavi sa ovim temama a da s druge strane postoje političari koji insistiraju na takvim narativima da dobiju izbore.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!