Džindić: 200 miliona KM za pomoć izvoznicima u FBiH

Vijesti 27. maj 202112:08 > 12:11 0 komentara
Faruk Zametica/N1

Usvojena su dva kreditno garantna programa za izvoznike i njihova preduzeća. Njihova ukupna vrijednost je 200 miliona KM. O razlozima i šta konkretno znače, informisao je javnost Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije.

Kako je naveo, ovo je nastavak pomoći Vlade i resornog ministarstva privrednim društvima koja su pogođena pandemijom Covid.

“Danas smo donijeli nove programe – kreditno garantni program za izvoznike i kreditno garantni program za velika preduzeća. To je iznos od 100 miliona KM. Radi se o sredstvima koja su dostupna putem Razvojne banke. Jasna su pravila igre, ko ih može dobiti. Uslovi također: pokretanje novih aktivnosti, povećanje konkurentnosti, povećanje broja zaposlenih, razvoj novih proizvoda, lansiranje novih proizvoda“, naveo je ministar uslove koje privredna društva moraju ispuniti.

Rok otplate tih sredstava je 120 mjeseci, uključujući i grejs period od 24 mjeseca.

“Ukupan iznos garancija za ovu godinu je 100 miliona KM i također nastavljamo sa završetkom aktivnosti 100 miliona KM koje smo prošle godine lansirali putem istog program prošle godine”, rekao je resorni ministar.

Konkursi vrijede i za javna i privatna preduzeća.

“Nema ograničenja”, istaknuo je.

Govorio je i o subvencioniranju kamata. Detaljnije u videu ispod.

 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!