Džindić: Gledaćemo da danas riješimo jednu platu radnicima Zraka

Vijesti 12. maj 202213:55 0 komentara
N1

Ministar energetike i rudarstva FBiH Nermin Džindić najavio je sastanak sa upravom preduzeća Zrak na čelu sa Nedžadom Koldžom, a u vezi sa štrajkom glađu, kojeg su jutros započeli radnici.

Jedna od tema biće snadbjevanje električnom energijom koja je preduzeću prije sedam dana isključena.

“Gledaćemo danas da riješimo pitanje priključenja struje obzirom da nisu platili nekoliko faktura, nisu poštovali reprogram. Pokušaćemo taj problem sanirati. A sa upravom ćemo razgovarati kakve su uopšte opcije za nastavak proizvodnje”, rekao je Džindić.

Ministar je podsjetio da su radnici zabranili ulazak upravi u samu firmu.

“Gledaćemo danas da u toku dana riješimo jednu platu, da smirimo stanje, a u narednom periodu da napravimo plan izlaska iz ove situacije”, rekao je ministar.

Ministar je dodao da se stvorila praksa da plata mora doći, iako se ne radi, a da mora biti obrnuto, da se plate od zarađenog novca isplaćuju, kao i repromaterijali i drugi troškovi.

“Mi smo već firmi Zrak u poslednjih godinu dana sa preko milion KM pomogli, u posljednjih šest godina preko tri miliona dali putem grantova, uvezali smo staž za preko 200 uposlenika. Vidjećemo da li postoji neki način da se firma Zrak spasi”, potcrtao je Džindić.

Radnici Zraka štrajkuju glađu: “Sve što je obećao, ministar je slagao”

Uoči sastanka kontaktirali smo i direktora Zraka Nedžada Koldžu, koji je samo kratko odgovorio.

“Sve što su obećali kao vid pomoći za prevazilaženje situacije se nije realizovalo ni 0,1%”, napisao je Koldžo.

Zaposlenica Zraka kroz suze: Vrlo je teško, pogotovo ljudima koji imaju djecu

Radnici Zraka jutros su stupili u štrajk, traže isplatu pet zaostalih plata i toplih obroka, te isplatu zaostalih tužbi. Njihove procjene su da je za stabilizaciju ovog preduzeća potrebno oko pet miliona KM.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!