Džindić: Neko dezinformacijama možda želi narušiti dobre odnose FBiH i Srbije

Vijesti 21. jul 202212:42 1 komentar

Možda neko dezinformacijama pokušava narušiti dobre odnose između Federacije Bosne i Hercegovine i Srbije nametanjem priče o tome da je Srbija kupila sav ugalj koji se iskopava u BiH, procjena je ovo ministra energetike i rudarstva FBiH Nermina Džindića, koji demantuje navode.

“Jedina istina je da RMU Banovići izvozi i potpisao je izvoz 100 hiljada tona uglja koji ne odgovara našim TE. Testiran je u TE Tuzla i Kakanja, i povratna je inforamcija da se ne može koristiti”, rekao je Džindić.

On je dodao da su u Srbiji izvršena testiranja, te da je taj ugalj podoban za neku od njihovih termoelektrana.

“Koliko imam informaciju niti jedan drugi rudnik nema neki veliki, ili bilo kakav ugovor sa firmama iz Srbije”, rekao je Džindić.

On je dodao da se ovim možda žele narušiti jako dobri odnosi između FBiH i Srbije.

“Imamo jako dobre odnose sa Vladom kao FBiH, imamo jako dobre odnose sa ministricom Zoranom Mihajlović. Podsjećam kada smo prošle godine imali krizu sa plinom ministrica je pomogla i izdala nalog da se količine plina preusmjere za FBiH, čime je spriječen prestanak dotoka plina za FBiH”, potcrtao je Džindić.

Na koncu Džindić ističe da su odnosi između dvije vlade jako dobri, i da postoji želja da se oni šire, te da ne žele da se dezinformacijama naruši dobar i korektan odnos. Kada je riječ o iskopu uglja za potrebe domaćeg tržišta, Džindić vjeruje da će rudnici iskopati dovoljne količine za potrebe bh građana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare