Džindić: Niti jedan rudar neće ostati bez posla

Vijesti 05. maj 202115:19 0 komentara
Izvor: N1

Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije poručio je da niti jedan rudar neće i ne smije ostati bez posla. U Vladi FBiH danas je održao sastanak s predstavnicima rudara i Elektroprivrede BiH. Dogovor je postignut u vezi samo jedne tačke.

Džindić je podsjetio da su i ranije imali potpisan sporazum u kojem je dogovoren plan restruktuiranja rudnika što je, istakao je, sindikat prihvatio.

“Potcrtali smo da niti jedan rudar neće ostati bez posla i sada to ponavljam. Cilj je smanjiti broj nepotrebnih ljudi u funkcionisanju tako velikog sistema. To su režijski radnici i danas je spomenuto da imamo poljoprivredne inžinjere, psihologe, sociologe… Nama u rudnicima trebaju rudari, mašinsi inžinjeri, elektroinžinjeri, geolozi itd. Imamo višak režijskog osoblja i to je glavna poenta cijele priče niti jedan rudar ne smije ostati bez posla”, rekao je Džindić.

Zatražio je od odgovornih da mu pošalju spiskove rudara za koje su odlučili da ostaju bez posla prema njihovom mišljenju. Kazao je kako EP tvrdi da nisu napravili grešku kada je u pitanju smanjivanje osoblja u rudnicima.

Otpuštanja i ulaganja

Jedinu tačku koju su danas usaglasili je da se koncert EP BiH obavezuje da će isplatiti poreze i doprinose rudarima koji su stekli uvjete da odu u penziju, a nisu mogli otići zbog dugova. Prema Džindićevim riječima, radi se o oko 19 miliona KM. EP BiH bi tokom dana trebala donijeti odluku o izdvajanju sredstava.

“Ranije sam govorio, bojim se da će rudari biti iskorišteni da zaštite višak radnika u režijskom sektoru”, kazao je.

Dodao je kako nije postignut dogovor o poštivanju detaljnih smjernica za izradu trogodišnjeg plana. Prema njemu bi npr. u rudniku Kreka broj zaposlenih sa 2.194 koliko ih je bilo 2020. godine, bio smanjen na 2.724 u ovoj godini. Naveo je kako će pregovarački proces biti nastavljen.

Pripremljen je i plan investiranja za sve rudunike: cca 128 miliona KM će biti uloženo u Kreku, 21,4 miliona KM u Đurđevik, 43 miliona KM u Kakanj, 16,4 miliona KM u Brezu itd.

“EP nije odustala od investiranja u rudnike, samo je promijenila način investiranja. U sporazumu imamo samo zahtjeve rudara. sada treba dodati i ono što EP traži”, kazao je Džindić.

N1
N1
N1

Detalje Sporazuma pogledajte u galeriji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!