Džindić o nelogičnosti zahtjeva rudara za smjenu Andelije

Vijesti 30. nov 202114:35 0 komentara
N1

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, danas je pojasnio da je sinoć na sastanku predstavnika Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Elektroprivrede i sindikata rudnika dogovoreno 10 od 13 tačaka te da je ta posljednja, 13. po redu, na kraju usaglašena i stavljena u sporazum.

Kako kaže Džindić, uprava Elektroprivrede, rudnika i sindikata treba iznaći model kako riješiti problem isplata dnevnica u vrijeme radničkog neposluha.

“Što se tiče zahtjeva sindikata o ostavkama direktora rudnika Kreka i direktora Elektroprivrede tu se nismo usaglasili. Dakle, fokusirali smo se sinoć na zahtjeve koji se odnose na rudarska prava. Sve tačke smo pojedinačno prešli jednu po jednu i mislim da je i sa jedne i sa druge strane apsolutna podrška da se dođe do sporazuma. Taj sporazum je napisan u tih deset tačaka, s tim da se jedna tačka stopila sa ovom drugom tako da se praktično radi o zahtjevu manje u odnosu na prethodni zahtjev sindikata”, kazao je Džindić.

Dalje je naveo da kada je riječ o Vladi FBiH i federalnog resornog ministarstva kao medijatora u ovom razgovoru, stvar je završena.

“Ovo je u suštini sporazum između radnika rudnika u FBiH i Elektroprivrede i sve je završeno. Mi smo izdogovarali sve što se tiče sindikata rudara. Što se tiče pregovora, mislim da su oni završeni i treba se sada ovaj sporazum potpisati i nastaviti njegovu implementaciju. Političko pitanje je to što zahtijevaju smjenu direktora, a sa istim tim direktorom su napravili sporazum. Dakle, taj sporazum će potpisati Admir Andelija, direktor Elektroprivrede i Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH i supotpisnici će biti direktori svih sedam rudnika u koncernu Elektroprivrede jer se kroz sporazum traže određene stvari i da rudnik ispuni. Kako možete doći do sporazuma čiji je potpisnik generalni direktor bez obzira ko je on i onda nakon toga tražiti njegovu smjenu, pa ko će sprovesti taj sporazum. Dakle, time se šalje poruka da se ne želi dalje razgovarati”, naveo je Džindić.

Kako kaže, ovaj sporazum je dogovor između zahtjeva sindikata i mogućnosti Elektroprivrede.

“Dakle, ovo nije pristanak na sve ono što je sindikat tražio, da se razumijemo. Ovdje je napravljen miks između zahtjeva sindikata i onoga šta Elektroprivreda može obezbijediti u nekom narednom periodu. U ovom sporazumu imaju aktivnosti koji će se desiti tek od 2023. do 2028. godine. Jedna od tačaka jeste da se napravi detaljan plan kako osigurati sredstva i uraditi određene stvari za uvezivanje staža. Nije to jednostavno, vrlo je teško bilo doći do sporazuma koji će relaksirati odnose između ove dvije strane”, kazao je Džindić.

Govoreći o cijenama struje, Džindić je istakao da se Elektroprivreda obavezala da će svaku od tačaka u sporazumu dodatno izanalizirati.

“I predložiti Vladi FBiH šta treba ako treba nešto da uradi. Ovo je dokument koji zahtijeva minimalno 10-tak dana detaljne analize, da se dobiju svi podaci iz PIO-a i drugih fondova da bi se došlo do tačnog izračuna. Nakon toga će Elektroprivreda tražiti od Vlade FBiH ako budu potrebne neke korekcije. Kada se uradi finalni izračun onda će Elektroprivreda znati šta se dešava sa cijenom. Danas imamo jako visoku cijenu na berzi koja je nama referent i ona iznosi negdje oko 200 eura/MWh. Proizvodna cijena Elektroprivrede danas je negdje 55 eura/MWh, a prema domaćinstvima oko 32 eura/MWh”, poručio je Džindić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!