Džindić: Plin je potekao prema BiH, moramo imati zalihe od sada!

Vijesti 03. nov 202112:54 > 13:06 3 komentara
N1

Nakon sanacije kvara u Bugarskoj plin je potekao prema BiH, istakao je Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH tokom današnje press konferencije.

Prije 10 minuta sam dobio informaciju od ministara da je kvar riješen i da je plin potekao prema BiH. Ovih dana smo gledali smo da održimo sistem, da dobijemo određene količine i da zadovoljimo minimum potreba. Održali smo i sastanak sa akterima u FBiH u ovoj oblasti i pokušali smo dogovoriti kako preći na alternativna goriva dok se problem ne sanira i to smo dogovorili,” istakao je ministar Džindić.

Na sutrašnjoj tematskoj sjednici Vlade FBiH govorit će se upravo o situaciji u gasnom sektoru: ”Jedan od zaključaka razgovara sa akterima u ovoj oblasti jeste da pravimo zalihe gasa. Vidjeli smo šta jedan kvar može uraditi, kakav može napraviti problem, ako nema sigurnosne zalihe za određeni period. Ovim zaključkom ćemo zadužiti uprave da nađu model, lokaciju, kapacitete da FBiH u slučaju ovakvih poremećaja može mirno spavati,” rekao je Džindić.

Također, ministar je istakao da stepen održavanja sistema treba povećati na maksimalan stepen, a jedan od zaključaka trebao bi biti da Energoinvest i BH gas naprave sporazum o nabavci u hitnim trenucima.

Direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević najviše je govorila o svojim zamjerkama na medijska izvještavanja:

‘U posljednja dva dana stvari su se poredale u pogrešnom smjeru u medijima. Glavni fokus samozvanih stručnjaka, koje vi rado ugostite, dovode do krivih i pogrešnih zaključaka. Pravi se šteta jer javnost bude pogrešno informisana. Znam da su mediji zainteresovani da imaju informacije brzo, ali morate znati da kada se desila havarija htjeli smo da prikupimo sve relevantne informacije onda damo saopštenje. Dan smo proveli kroz razgovore sa svim nivoima, sa relevantnim akterima.”

Najbrže rješenje problema je bilo, ističe direktorica Energoinvesta, da Srbija gas ustupi određene količine.

”Gas smo interventno mogli nabaviti kupovinom, dostava je moguća nekim rutama, ali opet ulazi na isti kanal i na isti način dolazi u FBiH. Za takvu vrstu je potrebno uplatiti novac, cijene su tada velike, deset puta su različite od uobičajenih. Ono što je bilo najbrže je da Srbija gas ustupi određenu količinu…” dodaje Hadžialjević.

Analitičari sa druge strane objašnjavaju da činjenica da su građani bili u strahu zbog kvara u Bugarskoj dovoljno govori kako se malo radi u ovom sektoru. KJKP “Toplane” su zbog poremećaja isporuke gasa bile prinuđene preći na tečna goriva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare