Edin Forto: Sarajevo ne smije biti samo čisto za vrijeme SFF-a

Vijesti 15. aug 202110:03 > 19:04 2 komentara

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto bio je gost emisije Novi dan gdje je rekao kako je ranije radio kao asistent na Sarajevo Film Festivalu, odnosno da je bio dio organizacionog tima festivala, a komentarisao je i čistoću glavnog grada Bosne i Hercegovine te kazao kako "Sarajevo tokom cijele godine mora da blista a ne samo tokom SFF-a".

Komentarisao je i kantonalnu podršku SFF-a.

Kantonalni nivo je uvijek podržavao SFF, a tim okupljen oko SFF-a je uspio da osigura tu podršku koja je uvijek konstanta i to rijetki uspijevaju. S ekonomske pozicije, novac uložen u festival se višestruko vrati kroz ekonomiju i jedna od najjednostavnijih odluka je da podržite ovakav događaj“, istakao je Forto.

Kazao je i da je pandemija koronavirusa udarila najjače i na kulturu, jer se sve zatvorilo, a mnogi od njih su zavisni od nastupa.

Kad ulažete u kulturnu i kreativnu industriju najviše se vraća u budžet. Fokus u Kantonu Sarajevo mora ostati ulaganje u kulturu. Mi smo 2019. najavili poticaje za filmsku i audiovizuelnu industriju i najavili smo dva miliona KM za tu namjenu. Jedina smo država u regiji koja ne podržava na taj način snimanje filmova i serija i zbog toga sve produkcije odlaze svuda oko nas. Imamo apsurde kad se snima o Sarajevu, ne dođu u Sarajevo da to snimaju. Sada opet pokušavamo da uspostavimo sistem poticaja. Imamo u budžetu 300.000 maraka za ovu pandemijsku godinu za tu namjenu. Novac uložen u tu granu industrije se višestruko vraća kroz ekonomsku aktivnost“, naglasio je premijer KS za N1.

Rekao je i da nisu svi svjesni te činjenice te da se iz tog razloga ne ulaže više u tu granu industrije.

U političkim krugovima vjeruju da je kultura budžetska stvar i da im treba dati dovoljno tek toliko da ne nestanu. Svodi se na to da ti ljudi dobiju platu, da se kontroliše zapošljavanje…“, kazao je.

Rekao je i da je razlog zašto je SFF dostigao ovakav nivo je izvrsnost na kojem insistiraju od samog početka.

Govoreći o čistoći grada Sarajeva i tome da je grad dovoljno očišćen prije SFF-a istakao je da je pojačana komunalna čistoća, i da su dodali značajan broj ljudi. “Mislim da je sada stanje zadovoljavajuće, ali ključna poruka je da ne smije Sarajevo biti samo čisto za vrijeme SFF-a; mora da blista tokom cijele godine. Mi smo na tome insistirali i 2019. godine“, komentarisao je Forto za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare