Forto: Mjere smo ublažili jer ne možemo finansirati duža i šira zatvaranja

Vijesti 12. apr 202109:12 > 14:54 1 komentar

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kazao je za N1 kako se očekuje dalji pad broja zaraženih i broja hospitalizovanih u KS. Ipak, nisu zadovoljni epidemiološkom situacijom jer je i dalje broj zaraženih veći od 100 na dnevnoj bazi. Edin Forto o mjerama je kazao slijedeće.

“Popuštanje mjera smo uveli zbog naše privrede jer ne možemo finansirati duža i šira zatvaranja. Preostaje nam da se zajedno s građanima čuvamo i ne dozvolimo da nam se dogodi novi val”, rekao je Forto u Novom danu.

Za one koji nisu radili, Vlada KS je objavila program za pomoć privrednicima. Forto je rekao da će javni poziv biti objavljen uskoro.

“Izdvojili smo rekordan iznos u budžetu za mjere i ono po čemu ćemo se izdavajati od drugih kantona i ostalih nova vlasti, pokušati vratiti novac u privredu što prije. Ključ je pokrenuti privredu”, istakao je premijer KS.

“Strašna neodgovornost”

Kazao je kako su viši nivoi vlasti potpuno zanemarili da smo izašli iz drugog vala, ostavili otvorene granice i zbog kratkoročnog ekonomskog efekta smo imale desetine mrtvih građana.

“To je strašno neodgovorno od Vijeća ministara BiH prije svega. Strašno je što ne preuzimamo najbolje evropske prakse. Učinak kantona je ograničen. Mi ne prebacujemo odgovornost, ali najbolje prakse i epidemiološke mjere da se kontrolišu granice. Kod nas je to zanemareno. Nijedan kanton nema mogućnost da se direktno zaudžuje. Imamo samo ono što nam viši nivoi proslijedi. Vijeće ministara može otići u razne međunarodne institucije, zadužiti se i proslijediti novac za mjere. Velike zemlje nisu susprezale od zaduživanja. Nadležni su se sakrili”, rekao je Forto.

Kazao je kako će ministar privrede Adnan Delić oboriti rekorde u reakciji za isplatu pomoći privrednicima.

“Taj dio ćemo ubrzati u nadi da ćemo uz poštivanje mjera ubrzati ekonomski oporavak”, rekao je Forto.

Govoreći o vakcinama, kazao je kako rade pripremu za masovnu vakcinaciju. Radovi na Zetri se uveliko odvijaju. Do sada se prijavilo više od 50.000 građana za imunizaciju, ali KS nema dovoljno vakcina.

“Nadamo se da će vlasti naručiti veće doze, da se ne oslanjamo na Covax. Donacije nisu dovoljne“, kazao je Forto.

Pandemija nepredvidiva

Rekao kako postoji pravna mogućnost da kantoni nabave vakcine, ali da oni nisu konkurentni s obzirom da države naručuju velike količine vakcina. Na listi prioriteta, dodao je, nalazi se 50 zemalja svijeta.

“Važno je da pratimo epidemiološku situaciju, da radimo kampanju da građani, bez obzira što im je koorna dosadila, poštuju mjere. Nismo još izašli iz pandemije. Možda u ovoj godini nećemo ni izaći. Ne samo mi, nego i oni koji su brže i efikasnije vršili vakcinaciju. Pandemija je nepredvidiva u smislu razvoja sojeva. Možemo samo obećati da ćemo pratiti situaciju i reagovati na vrijeme”, poručio je Forto.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare