Edin Vranj dao prvi iskaz, dodijeljen mu i advokat

Vijesti 13. sep 202117:44 > 17:54 1 komentar
Istraga.ba

Bivši visokopozicionirani službenik Federalne uprave policije Edin Vranj dao je danas prvi iskaz u Beogradu, a dodijeljen mu je i advokat koji je bio prisutan. Kako je za N1 rekla Aida Smajić, ambasadorica BiH u Srbiji, Vranj se nalazi u pritvorskoj jedini Odjeljenja za ratne zločine suda u Beogradu.

“Pokušali smo doći do postupajućeg tužioca da saznamo dijelove optužnice i za šta se tačno tereti. Dobili smo usmeni odgovor da ne možemo prisustvovati prvom iskazu i da ćemo preko advokata dobiti optužnicu. Mi ćemo kao ambasada raditi svoj posao kao što inače radimo u ovim slučajevima”, rekla je Smajić.

Istakla je da su po saznanju iz medija da Vranj uhapšen, poslali notu Ministarstvu vanjskih poslova. Potom su dobili notu o MVP Srbije u kojoj je bilo navedeno da je Edin Vranj, državljanin BiH, uhapšen na GP Uvac. Zadatak Ambasade je bio da to proslijedi MVP BiH što su i učinili.

“MVP BiH informira dalje nadležne. Mi ne možemo kao Ambasada niti smo ovlašteni da komuniciramo sa svakim ministarstvom pojedinačno”, navela je Smajić.

Potrebno sistemsko rješenje

Potvrdila je za N1 kako sutra stiže u Sarajevo na hitne konsultacije po pozivu ministrice Bisere Turković. Istakla je kako nije problem povlačenje ambasadora, ali da je potrebno naći sistemsko rješenje za ovakve probleme kako građani ne bi u strahu putovali.

“Kada se ambasador povuče na hitne konsultacije, to dovoljno govori o narušenim odnosima dvije zemlje. One su nužne i hitne i itekako potrebne ambasadoru BiH, ne samo u Srbiji nego u bilo kojem dijelu svijeta koji se nađe u sličnoj situaciji. Potrebno je obaviti konsultacije s najvišim državnim organima da se ne bi desilo da svaki put u ovakvim situacijama povlačimo ambasadora, a sistemski ne riješimo problem. Moramo povesti široki dijalog i doći do rješenja da našim ljudima koji putuju vezano za posao u regiju ili širom Evrope ne ograničavamo kretanje i ne ugrožavamo slobodu. Trebamo napraviti nove dogovore i da za naše državljane za koje postoje sumnje za neka djela ili zločine nadležni budu sudovi i tužilaštva u BiH. Potrebno je na sistemski način riješiti ova pitanja kako naši ljudi ne bi strahovali da će ih neko na granici izvući iz vozila, sprovesti  i da neće znati zašto. Doživljavaju predinfarktna stanja i budu u teškom psihičkom stanju. Apelujem na državne organe da riješe ovo dugoročno“, zaključila je Smajić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare