Edin Vranj pušten iz pritvora

Vijesti 18. okt 202117:41 > 20:30 2 komentara
Edin Vranj
Edin Vranj (Twitter)

Edin Vranj je pušten iz pritvora. Ovu informaciju na zvaničnom Twitter profilu objavila je ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković.

“Pozdravljamo ovu odluku. Saradnja tužilaštva u procesuiranju ratnih zločina je neophodna za normalizaciju. U tom pravcu očekujemo postupanje i u slučajevima Osmanović i Mujanović! Vrijeme je da u regionalnoj saradnji pređemo sa riječi na djela”, poručila je Turković.

Podsjećamo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučič rekao je nedavno da je inicijativa Srbije da Bosni i Hercegovini ustupi predmete protiv državljana BiH za ratne zločine zapravo jednostrani čin prijateljstva i poruka mira i saradnje, te da u vezi sa tim u Srbiji više ne postoje tajne optužnice.

“To je naša jednostrana inicijativa. Naši tužioci razgovaraće sa tužiocima iz BiH, ali mi želimo da pošaljemo poruku mira i saradnje ljudima u BiH, prije svega Bošnjacima i pojedinim Hrvatima”, rekao je Vučić novinarima u Pančevu.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin također je istakao da se 26 državljana BiH nalazi na optužnicama pravosudnih organa u Srbiji zbog ratnih zločina počinjenih nad Srbima i da je Srbija spremna da te predmete ustupi pravosudnim organima BiH, koje će “imati priliku da pokažu kako izgleda njihova pravda i da li će neko biti i osuđen”.

Sredinom prošle sedmice Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je optužnicu protiv osumnjičenog Edina Vranja, zbog krivičnog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Optužnica je uslijedila vrlo brzo – mjesec dana nakon njegovog iznenadnog hapšenja na graničnom prelazu Uvac. Pravosuđe Srbije tereti ga za ratne zločine počinjene u Goraždu tokom 1993. i 1994. godine. To je Vranj saznao tek hapšenjem. Iako je njegov eventulano sporni ratni dosije, prethodno ‘pročešljan’, bio potpuno čist, s obzirom da je sve do penzije bio visokopozicioniran policijski zvaničnik – prvi čovjek Odjela za organizovani kriminal i međukantonalni kriminal Federalnog MUP-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare