Efendić: Da priznaju genocid bilo bi lakše i njihovom narodu i žrtvama

Vijesti 08. jun 202114:29 1 komentar
N1

Fazila Efendić, predsjednica udruženja Majke Srebrenice, poručila je uoči izricanja konačne presude Ratku Mladiću da bi svima bilo lakše da se prizna genocid. Efendić je rekla da bi priznanjem genocida bilo lakše i narodu i žrtvama.

Efendić je izjavila da joj je žao što Hatidža Mehmedović, koju je naslijedila na funkciji, nije dočekala izricanje konačne presude Mladiću.

“Ona je bila veliki borac. Žao mi je što nije ovdje, ali to je tako bilo do Allaha, da preseli prije presude. Nije jedina. Majke umiru iz dana u dan. Sve više vrijeme što prolazi majke i koje su žive gube snagu, strpljenje, bolesne su”, rekla je i dodala:

“Dokle god je života u nama – borit ćmeo se za istinu i pravdu.”

Efendić vjeruje da će Mladiću biti potvrđena doživotna kazna, ali se nada da će se priznaju i ostale optužbe.

Efendić: Bila sam optimista da ću dočekati istinu i pravdu

“Umirilo bi me to, saznanje da i ja umrem da znam da je istina došla. Istinu treba čekati, dočekat će se. Ja sam uvijek bila optimista da ću dočekati istinu i pravdu”, izjavila je Efendić.

Ona se nada da se svi ratni zločinci kazniti onako kako su zaslužili.

“Majke plaču, a ako se mi kao majke moramo suočiti sa istinom – što se oni ne suoče i kažu – mi smo to radili, nismo trebali, da priznaju genocid, bilo bi lakše i njihovom narodu i žrtvama”, rekla je Efendić.

Svaka pogrešna presuda je kobna za omladinu, buduće generacije, ocijenila je.

“Buduće generacije treba da žive u miru, da se raduju životu, da planiraju porodice. Normalno mogu živjeti samo u istini i u normalnoj državi. Istina i pravda su budućnost. Neistine i manipulacije su kratkog daha”, navela je.

“Oni su u BiH, nisu na nebu”

“Ovo je bitno za cijeli svijet, da se zna, da moćnici ne mogu raditi ono što žele a ostati nekažnjenjeni. Teško mi je kada čujem podršku, ne mogu da shvatim s kakvim argumentima advokati mogu braniti ratnog zločinca. Mi se moramo da borimo i dokazujemo istinu”, kazala je Efendić.

Nju boli negiranje genocida iz entiteta Republika Srpska.

“Oni su u BiH, nisu na nebu. Mora se prestati sa negiranjem genocida”, zaključila je sagovornica Adise Imamović iz Memorijalnog centra Potočari.

Danas na N1 možete pratiti Specijalni program povodom izricanja ove historijske presude, a uz to donosimo svjedočenja, analize i reakcije sa brojnim gostima u programu N1. Konačnu presudu, utorak od 12 sati, samo na N1 pratite i UŽIVO putem OVOG LINKA.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare