Efendić: Nema autoputa kroz Sarajevo bez saglasnosti svih aktera

Vijesti 15. jun 202119:23 > 20:22 0 komentara

Načelnik Opštine Novi Grad Sarajevo, Semir Efendić, nezadovoljan je odlukom Vlade Federacije BiH o projektu izgradnje autoputa kroz grad Sarajevo. Na konferenciji za medije, poručio je da se radi o privatnom interesu Vlade. Te da realizacije projekta neće biti bez saglasnosti sa svim relevantnim akterima, u prvom redu, lokalnom zajednicom.

Da se radi o privatnom interesu Vlade Federacije, a ne javnom, kako je to predstavila, Efendić je poručio na početku svog obraćanja. Pojašnjava da Vlada o ovom projektu ne komunicira ni sa opštinskim vlastima, niti sa lokalnim zajednicima. Te da su, u međuvremenu, potpisani ugovori s firmama koje su, kako kaže, u sukobu interesa.

“Mislim da je, otprilike, sve postalo jasno samim odabirom firmi koje će vršiti projektovanje. Dakle, radi se o firmama gdje postoji klasičan sukob interesa. Ako imamo jednog predsjednika Parlamentarnog odbora, koji je uz to i dugogodišnji direktor projektanske kuće koja treba projektovati ovo rješenje i, s druge strane, zamjenika ministra komunikacija, čije firme ulaze u projektovanje saobraćajnice vrijedne… Zapravo, sama vrijednost izrade projekta je milion i šest stotina hiljada konvertibilnih maraka”, navodi Semir Efendić.

Na jednom od prethodno održanih sastanaka sa predstavnicima Federalne vlade dogovor je bio da se formira radna grupa. Federalni premijer tada je, između ostalog, dao obećanje da će svi relevantni akteri biti uključeni u definisanje projekta.

“Mi smo vidjeli da tih 4,8 kilometara je najsloženija, najteža dionica u BiH. Zato je potrebno da, ovako, svi nivoi vlasti… Jer, nešto smo radili svi ponaosob i niko nije imao uspjeha… Da se složimo i da napravimo koncept, onaj koji je izvodljiv”, rekao je Fadil Novalić, premijer Federacije BiH.

Dogovora, ispostaviće se kasnije, nije bilo, zbog čega su predstavnici opštinske vlasti ukazale na posljedice koje ovakva odluka može imati po lokalne zajednice kroz koje će autoput prolaziti.

“Sva priča je u tome da taj gradski autoput mora da koristi građanima sa obje strane te saobraćajnice. Da oni mogu tu saobraćajnicu da koriste. Ne samo da bude tranzitna cesta koja će prolaziti ispred njihovih očiju, pored kojih ćemo morati praviti druge servisne saobraćajnice koje bi građani tih naselja koristili”, ističe Semir Efendić.

Zbog izostanka adekvatne komunikacije na relaciji Opština Novi Grad-Vlada Federacije BiH, nije precizirano da li će ovaj projekat predstavljati autoput, brzu cestu, ili brzu gradsku cestu. Ali, ono što je izvjesno, kako poručuju predstavnici Opštine Novi Grad, da nema realizacije projekta bez saglasnosti svih relevantnih aktera. U prvom redu lokalne zajednice, koje se, kako kažu, ovo pitanje najviše i tiče.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!