Efendić o izjavama Izetbegovića

Vijesti 28. apr. 202111:47
Podijeli:
Izvor: N1

Doskorašnji član SDA Semir Efendić zvanično postaje član S BiH. Danas je o "transferu" govorio pred medijima. Kazao je da je mišljenja da "SDA treba promjene".

Imena?

Da li će biti još nekih imena koja će iz SDA preći u druge stranke?

Danas ne bih govorio o imenima. Ja sam duži period u kontaktu s jednim brojem ljudi i na političkim pozicijama u SDA i van SDA. Mišljenje je da su nam potrebne promjene u SDA; ko će krenuti ovim putem ja ne znam. Ovo je naš prvi korak, tako da u narednom periodu ćemo imati pravovremene informacije za svaki slučaj kada neko od onih koji budu željeli krenuti za nama to i zvanično kaže. Ja ne bih ničije ime govorio, to ćemo sačekati“.

Kaže da je dugo iskazivao neslaganje sa određenim politikama unutar SDA.

“Ja sam već dugo godina kao član SDA i na određenim pozicijama izražavao svoje neslaganje sa politikama koje je stranka govorila. Na kongresu 2009. sam izašao i govorio suprotno politici koju je stranka predstavljala, poslije toga više nije bilo obraćanja na Kongresima”.

Prošle godine je bio proces izbora za kantonalnog predsjednika u Sarajevu, bio sam uvjeren tada da je kantonalni odbor ili vrh stranke napravio grešku sa takvim jednim pristupom. Bio sam uvjeren da će to pokazati i izborni rezultati lokalnih izbora prošle godine. Najviše sam se iznenadio kada nakon izbora nije bilo želje da se promjene neke stvari. Ja sam još nakon izbora 2016. kada je SDA izgubila deset važnih opština, govorio da treba održati Kongres. Nije bilo volje za tim, čak štaviše to je bilo smatrano nekom vrstom hereze“, kazao je Efendić.

Buduća partnerstva i koalicije?

Poručio je i da su “koalicije zlo, nekada nužno”.

“Ja mislim da su koalicije zlo, nekad i nužno zlo, ali bi najbolje bilo da jedna politička stranka dobije punu odgovornost. Ja razumijem da na nivou BiH još zbog političke situacije moramo imati koalicije, ali na manjim nivoima zaista bi bilo dobro da građani daju odgovornost jednoj opciji. Građani traže nekog ko je dosljedan i ko će donijeti rješenje”.

Neizbježna tema bile su izjave predsjednika SDA, Bakira Izetbegovića?

Ja sam obavio razgovor sa predsjednikom Izetbegovićem prije nekoliko mjeseci u SDA. Razgovarali smo o ukupnoj situaciji i tada je rekao da smatra da sam ja jedan od boljih kadrova u SDA i da u budućnosti trebam biti na poziciji premijera, ministra, ali da je u stranačkim aktivnostima to zamorno i da se trebam posvetiti tome“, ističe Efendić i dodaje:

“Ja nisam mišljenja da se nešto može ostvariti bez plana i cilja. Ako ja ne učestvujem u kreiranju nekog plana stranke, ja ne mogu biti efikasan u toj izvršnoj vlasti”.

A kada je riječ o poređenju političkog transfera sa košarkašima?

“To je jedan sportski žargon, ne znam da li da to komentarišem. Možda bi bilo bolje da je kazao da je bolje da “dovedu igrača”, nego uz žargon na koji je kazao”, dodao je Efendić.

Komentari

Vaš komentar