Efendić: Zbog izgradnje gradskog autoputa rušile bi se škole i zgrade u Sarajevu

Vijesti 15. jun. 202112:54 > 13:012 komentara
Podijeli:
Izvor: N1

Vlada Federacije BiH stavlja interese privatnih firmi ispred interesa građana kada je u pitanju izgradnja gradskog autoputa, rekao Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo. Istakao je kako su izabrane firme koje su interesom povezane s Parlamentom FBiH i drugim državnim institucijama, a da lokalne zajednice nisu bile uključene. Naveo je da su dobili prijedloge tri rješenja - prema jednom bi se rušile dvije škole, a prema drugom stambene jedinice koje su prije 60 godina izgrađene i legalne.

Desetine ulica i više naselja bi ostalo bez priključka, ističe, ako bi se gradio klasični autoput ili brza cesta.

Radna grupa nikada nije formirana

Upozorio je kako “gradski autoput” ne može biti klasični autoput niti klasična brza cesta jer treba biti od koristi lokalnom stanovništvu i omogućiti povezanost.

“To je bilo 19.11.2019. godine na sastnaku u Kabinetu premijera FBiH. Usaglašeno je da se formira radna grupa u kojoj će biti predstavnici općina. Nažalost, ta radna grupa nikada nije formirana. Cste FBiH su objavile javni poziv 6.8.2020. godine za projektanta koji će vršiti projektovanje gradskog autoputa ili brze ceste bez usaglašenog projektnog zadatka i konsultacije s lokalnim zajednicama. Iz poziva nije ništa jasno. Nije jasno zašto su Ceste FBiH implementator projekta kada po zakonu imamo JP Autoceste koje je zaduženoza izgradnju autocesta i brzih puteva”, rekao je Efendić.

Efendić: (Su)Vlasnici firmi bili na prvom sastaku pa izabrani za projektante

Istakao je kako je “obrazloženje koje su dali da su Ceste FBiH naslijednik Fonda za puteve koji je tu započeo projekat 1970-ih godina, smiješno”.

“Vjerujem da je u pitanju nešto drugo, odnosno da u Cestama postoji novac koji treba biti raspoređen nekim firmama. Odabrane su tri firme Dviel d.o.o, Saraj inžinjering d.o.o. i IPSA institut. Na prvom sastanku 2019. godine prisustvovali su Elmedin Voloder, kao predstavnik nekog parlamentarnog odbora i dugogodišnji direktor i suvlasnik firme Divel – kasnije sam čuo da je svoj dio prodao, te Nedžad Branković kao vlasnik ili suvlasnik Saraj inžinjeringa. S njima je potpisan ugovor. Zbog toga sam rekao da je Vlada ovdje donijela odluku o utvrđivanju privatno, a ne javnog interesa”, rekao je Efendić.

“Neka grade autoput prema Evropi”

Dodao je kako niti jedno od tri rješenja koja su dobili iz Cesta FBiH nije prihvatljivo jer dijeli njihovu općinu i onemogućava komunikaciju stanovništva.

“Mi nismo protiv izgradnje gradskog autoputa, ali mora se omogućiti pistup svima i ne može biti klasični autoput ili klasična brza cesta. Neki projekti koje su te firme radile prije 10-15 godina sada pokušavaju da ih prodaju. Pozivam sve da se pozabave izgradnjom autoputa prema Evropi koji nikako zadnjih šest godina, otkako je ova Vlada, nije uspjela otvriti niti jedan metar”, rekao je Efendić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar