Eichhorst: Iscrpili smo svoje mogućnosti, ovo je propala šansa za domaće lidere

Vijesti 20. mar 202213:24 > 15:1612 komentara
Podijeli:
Izvor: N1

Direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst i novoimenovani ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy bili su međunarodni posrednici u zadnjoj rundi pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH, koji su vođeni posljednja četiri dana u zgradi Delegacije EU. Pregovori su propali, a Eichhorst u obraćanju medijima navodi kako su iscrpljene sve mogućnosti stranih medijatora, te da je sada sve na domaćim zvaničnicima.

Pregovori su bili intenzivni, naglašava na početku obraćanja Eichhorst. Podcrtava kako se razgovaralo i o integritetu izbornog procesa, izmjenama Ustava BiH, ali i izbornom modelu za Predsjedništvo BiH za članove koji dolaze iz Federacije BiH.

Bilo je određenih iskoraka po pitanju funkcionisanja FBiH, pojašnjava ona.

“Lideri su usaglasili mehanizam kojim bi se spriječile blokade imenovanja Vlade FBiH ili imenovanja sudija Ustavnog suda BiH. Ostalo je sporno pitanje nadležnosti Doma naroda, zbog neslaganja stavova SDA i HDZ-a. Mi smo iscrpili sve da se dođe do koncenzusa. Ovo predstavlja gubitak, propuštenu priliku domaćih lidera. Sada, sa ovakvim dešavanjima na evropskom tlu i geopolitičkoj sceni, bila je prava prilika da se iskaže spremnost za postizanje konsenzusa”, govori, navodeći da bi sporazum po ovim pitanjima BiH doveo bliže EU.

Dodaje da je, ipak, značajan korak što se prvi put od Dejtona razgovaralo je o funkcionalnosti Federacije BiH.

Navodi i to da su na ove pregovore bile pozvane sve parlamentarne stranke.

“Sve parlamentarne stranke su bile pozvane, jasno je upućena pozivnica. Nije tačno da neki nisu bili pozvani. Stranke koje su učestvovale nisu došle do sporazuma i što se nas tiče – to je propuštena šansa. Disuksije koje smo vodili proteklih devet mjeseci sada su iscrpljene. Nužno je vodti debate u javnosti i u institucijama po ovim pitanjima, ne u Neumu i Delegaciji EU”, izjavila je Eichhorst.

Podsjetimo, Čović je nakon završetka pregovora optužio SDA i poručio da nema uslova za održavanje izbora. Konaković i Radončić su poručili da najviše razloga za slavlje ima Dodik. Izetbegović se nije obratio medijima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar