EK: Ursula von der Leyen ne dolazi u BiH, opstrukcije izbora su nemoguće

Vijesti 10. maj 202220:56 > 21:06 0 komentara
Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen (REUTERS/Yves Herman)

Iz Evropske komisije su još jednom za N1 potvrdili da predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen nema u planu dolaziti u BiH. Podsjetimo o navodnoj posjeti Ursula von der Leyen je govorio hrvatski predsjednik Milanović, dok je posjetu drugih zvaničnika Unije Sarajevu za iduću sedmicu najavio hrvatski premijer Plenković.

“Što se tiče našeg stava o BiH, od najveće je važnosti da se fer, slobodni i inkluzivni izbori održe u oktobru, kako je predviđeno, kako bi se građanima omogućilo da ostvare svoje osnovno pravo glasa; ne može postojati nikakav preduslov ili opstrukcija. Vlada treba da obezbijedi sredstva potrebna za organizovanje izbora, kako je to zakonom predviđeno”, poruka je iz Evropske komisije.

Iz Komisije također pozivaju i na provođenje odluka Evropskog suda za ljudska prava.

“U konačnici, potreba za uklanjanjem diskriminacije u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava, poboljšanjem integriteta izbora i jačanjem funkcionalnosti institucija neće nestati. Ove reforme su ključne za EU put BiH, kao što je navedeno u Mišljenju Komisije o ključnim prioritetima”, zaključili su iz Evropske komisije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!