Hitna pomoći KS spasila mladića iz Miljacke

Vijesti 22. maj 202115:02 > 15:22
Ekipa koja je spasila mladića iz Miljacke
Izvor: Hitna pomoć KS

Sarajevski vatrogasci, policija i ekipa Hitne pomoći spasili su mladića koji se bio utopio u Miljackoj. Nakon što su primili dojavu da tijelo mlađeg muškarca pluta rijekom, stigli su za dvije minute. Iako je prošlo 15 minuta otkako je mladić bio bez pulsa, uspjeli su ga oživjeti.

Kako je saopćeno iz Hitne pomoći KS, slučaj je prijavljen u 22:56 sati sinoć. Tijelo je plutalo na području Otoke.

“U združenoj i dobro koordinisanoj akciji sa pripadnicima Profesionalne vatrogasne brigade i pripadnika MUP-a KS, za kratko vrijeme unesrećeni je izvučen na obalu. Pacijent je bez svijesti, pulsa i disanja zbog čega ekipa odmah započinje sa oživljavanjem. Srčani zastoj trajao duže od 10 minuta. Prije započinjanja reanimacije na ekg-u je bila asistolija (ravna linija). Uz to, uneserećeni je bio i pothlađen. Vješte ruke, educiranost i opremljenost naše ekipe kroz provođenje naprednih mjera održavanja života urodile su plodom. Na obali Miljacke, daleko od svog rodnog kraja, srce mladića ponovo je zakucalo”, kazali su iz Hitne pomoći KS.

Pretpostavka je bila da se radi o migrantu jer njegove dokumente nisu imali.

Puls mu je vraćen na 70 otkucaja u minuti, a zasićenost kiseonikom bila 84 posto. Nakon provedene endotrahealne intubacije pacijenta su u kardiomobilu Hitne pomoći priključili na respirator.

“U 23 sata i 38 minuta, pacijenta sa stabilnim vitalnim parametarima predali su osoblju KUM-a KCUS na daljnu dijagnostiku i tretman. Pacijentu želimo brz i uspješan oporavak, a ekipama koje su učestvovale u akciji spašavanja i oživljavanja upućujemo iskrene čestitke”, kazali su iz Hitne pomoći KS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar