Ekipa N1 s prevoznicima na protestu: “Ako mi stanemo, ostat ćete gladni” (VIDEO)

Vijesti 09. mar 202212:57 > 12:58 1 komentar
N1

Prevoznici Republike Srpske organizovali su protestnu vožnju na području Banjaluke tražeći da država hitno reaguje kada su u pitanju cijene goriva, ali i da se njihova prava izjednače s onima koja imaju prevoznici u Evropskoj uniji. Ekipa N1 vozila se u kamionu s jednim od prevoznika. Poručuju: "Ako mi stanemo, ostat ćete gladni".

S protestne vožnje poručili su: “Mi smo jedno. Ne dijelimo se na zelene, žute i plave. Tražimo zajednička prava, da budemo konkurentni u Evropi”.

Navode kako “slovenski i hrvatski prevoznici dolaze na njihovu teritoriji i uzimaju im lebac”.

“Jeftiniji su jer imaju povrat akcize, PDV-a i svih troškova autoputa i u EU. Mi iz BiH nemamo pravo na ništa. Naravno da ćemo ostati bez vozača i radne snage”, rekao je jedna od prevoznika.

Naveli su kako je iz BiH otišlo više od 4.500 profesionalnih vozača, a da je više od 1.500 prevozničkih kompanija preregistrovano u Sloveniju.

“Tražimo samo jednake uslove kao u EU. U BiH su nam puna usta evropske direktive, a ništa. Dajte nam onda iste standarde da radimo i mi”, rekao je Nikola Grbić, predstavnik prevoznika RS.

“Kada je nestašica hrane traže našu pomoć, a kada nama treba pomoć – niko nije tu”

Naša Snežana Mitrović vozila se sa Slobodanom, vozačem koji ni tokom najgorih perioda korone nije prestao raditi kako bi u BiH dopremio neophodne namirnice i stvari. Satima i danima je znao čekati u kamionu na carini. Zauzvrat, nisu dobili niti jednu KM od države koja je, kako kaže, sve druge nagradila. Ističe da, kada je nestašica hrane traže njihovu pomoć, a kada njima treba pomoć niko nije tu.

Ističu da je njihov trošak 800 KM otkako je poskupjelo gorivo kada idu prema Poljskoj.

“Teško je, ali borit ćemo se. Nećemo odustati. Za sada nemam namjeru da idem odavde”, rekao je Slobodan.

Realna cijena goriva bi, prema njima, trebala biti 2 KM. Sve preko, ističe, je previše.

“Ako mi stanemo, ostat ćete gladni”, poručio je Grbić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare