Ekološki ustanak u Srbiji, budi se svijest i s druge strane Drine

Vijesti 08. sep 202119:20 0 komentara

Izgradnja preko tri hiljade malih hidroelektrana na rijekama širom Balkana, od kojih je u Bosni i Hercegovini preko 400 planirano ili je već u izgradnji, izaziva negodovanje aktvista, ali i građana. U osvit velikog ekološkog ustanka u Srbiji, budi se svijest o zaštiti životne sredine i s druge strane Drine.

Bitku za Sanu su izgubili… i Ugar je ukroćen malom hidrocentralom. Bageri su krčili šumu, mijenjali tok. Aktivisti i građani ipak su uspjeli u odbrani Sutjeske, Kruščice, a borba za Bjelavu, Neretvicu i druge rijeke i dalje traje.

“Izvor Sane, nažalost tu je izgrađena hidroelektrana i radi. Na Ugru su izgrađene dvije HE i investitor je austrijsko-njemačka kompanija Kelag. Novac odlazi direktno u džepove, ne samo domaćih, nego i stranih investirora, novac ne ostaje u državi. Imali smo i uspjeha, zaustavili smo gradnju pet malih hidroelektrana u nacionalnom parku Sutjeska. Ne prežu ni od čega pa ni da grade u nacionalnom parku”, kaže Jelena Ivanić iz Centra za životnu sredinu.

Graciozna Svjetlana Bojković sa osmijehom je stala pred kamion i branila baru Reva u Srbiji. Postala je heroina i u ekološkom patriotizmu…

“Dođite da zajedno dignemo svoj glas u odbranu prirode”, priča Svetlana Bojković, glumica

Tako najveća imena srpskog glumišta pozivaju na ekološki ustanak 11. septembra u Beogradu.

“Kod nas glumci, umjetnici, muzičari bi mogli malo više da se angažuju, da samoinicijativno kažu nešto na temu zaštite životne sredine. Potrebno da svi damo doprinos za bolje okruženje u našoj državi, ako planiramo ovdje živjeti, a neki planiramo”, navodi Ivanić.

Darko Rundek i Zoran Kostić Cane (Partibrejkers) jedni su od prvih umjetnika u regionu koji su digli svoj glas za spas rijeka Balkana i pridružili se kampanji “Umjetnici za rijeke Balkana”.

“Voda je tvoja sloboda, bori se za nju. Jer kad ožedniš oni ti neće dati”, poručuje Kostić.

Zbog svega poziv na ekološki osviješten koncert Partybreakersa i Rundeka, 25. septembra na tvrđavi Kastel, uz slobodan ulaz i sa početkom od 20:00 sati. Centar za životnu sredinu dio je regionalne kampanje „Sačuvajmo plavo srce Evrope“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!