Ekonomski forum: Tranzicija industrije na samoodrživu u BiH nije obećavajuća

Vijesti 28. jun 202219:22 0 komentara

Danas je održan šesti ekonomski forum Bosne i Hercegovine u Sarajevu, a glavni fokus su ciljevi samoodrživog razvoja kao transformatora društvenih promjena. Istaknuto je da krvna slika Bosne i Hercegovine i nije toliko loša, sudeći prema izvještaju za Zapadni Balkan o samoodrživom razvoju. Pad koji je doživjela, uslijed svjetske inflacije, bio je neizbježan.

U pogledu samoodrživog razvoja, Bosna i Hercegovina pala je još niže na ljestvici, iako je već zauzimala nezavidno mjesto. Olakšavajuća okolnost je što barem nije među glavnim uništivačima planete, i to što pad doživljava cijeli svijet.

“Dolazi do stagnacije i do pada indeksa, već dvije godine uzastopno. Pad nije tako dramatičan, kao što je uspon bio. Međutim čak i taj uspon koji je planeta imala, on je bio nedovoljan da se nastavio, da ispunimo ciljeve do 2030. godine. Da pojednostavim stvar, mi vozimo ka zidu bez kočnica kao planeta. I malo smo ubrzali”, kazao je Zlatko Lagumdžija, profesor sa Ekonomskog fakulteta Sarajevo.

A ubrzala je i inflacija u Evropi, i dosegla iznad 10%. Pogoršanje svjetske ekonomije umnogome će utjecati na nerazvijene zemlje, kakva je i Bosna i Hercegovina.

“Sada dolazi do onog jaza kada povećana razina troškova će biti veća nego što će pratiti kretanja plata naših građana. Pogotovo je to loše za ekonomiju kakva je Bosna i Hercegovina, zato što sve ostale ekonomije u okruženju, pa i u Evropi, Evropskoj Uniji su puno jače”, kazao je Branimir Muidža, generalni direktor Fabrike cementa Kakanj.

“Ako dođe do povećanja kamatnih stopa, to povećanje će biti beznačajano. Određene banke su već najavile da će besplatno omogućiti klijentima pretvaranje promjenljive kamatne stope u fiksnu kamatnu stopu, ukoliko to klijenti budu tražili”, naveo je Jasmin Mahmuzić iz Agencije za Bankarstvo Federacije BiH.

Najrazvijenije evropske zemlje već decenijama održivi razvoj smatraju budućnošću privrede i ekonomije. Bosna i Hercegovina bi pronalazak rješenja trebala prepustiti stručnjacima, kako bi što prije uskočila u voz spasa.

“Čeka nas jedan vrlo neizvjestan period. Naučna misao, koja na naučan način treba da ponudi odgovore na ovu situaciju, treba da bude predvodnica, svih akcija koje će preuzimati i političari i ekonomisti”, naglasio je Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

“To ne znači trošenje novca na neke nove i neispitane tehnologije. Zeleni razvoj je suštinski značajno ulaganje u radna mjesta, u industriju koja proizvodi nešto što će se samo otplatiti. Suštinski novi ciklus investiranja”, mišljenja je Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo.

Usvojenih 17 ciljeva za samoodrživi razvoj trebalo bi da vode ka opstanku planete i novom dobu, rečeno je na šestom ekonomskom forumu. Stabilna, regionalna saradnja je u samom vrhu tih ciljeva. Ipak, tranzicija naše industrije na samoodrživu, nije obećavajuća.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!