Ekshumacija kod Bratunca: Na Kameničkom brdu pronađeni novi posmrtni ostaci

Vijesti 02. jul 202115:42 0 komentara
Anadolija

Istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine, nalazi se na lokalitetu Kameničkog brda u općini Bratunac, gdje po nalogu postupajućeg tužitelja, koordinira aktivnosti i realiziranje procesa ekshumacije, na temelju zahtjeva Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i naredbe Suda BiH.

Na lokaciju su pronađeni posmrtni ostaci na površini tla, te će se detaljnom ekshumacijom, nastaviti potraga za posmrtnim ostacima.

”Na navedenoj lokaciji, nalaze se ljekar-patolog sudbene medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) Bosne i Hercegovine, potrebni radnici, kao i policijski djelatnici PS Bratunac, koji osiguravaju lokaciju. Na ovoj lokaciji, pronađeni su posmrtni ostaci, za koje se pretpostavlja da pripadaju žrtvama iz proteklog rata, te će procesom ekshumacije biti utvrđen broj posmrtnih ostataka koji se nalazi na navedenoj lokaciji”, saopštili su iz Tužilaštva BiH, dodavši:

”Posmrtni ostaci će nakon ekshumacije, biti proslijeđeni u Tuzlu, radi dalje sudsko-medicinske obrade i utvrđivanja identiteta nestalih osoba putem DNK analize. Predstavnici Tužiteljstva BiH, zajedno sa dužnosnicima partnerskih institucija i agencija uključenih u procese traženja nestalih osoba, sudjeluju u procesima ekshumacija u svim krajevima Bosne i Hercegovine”.

U genocidu kojeg su u julu 1995. godine počinile srpske vojne, policijske i paravojne formacije nad stanovnicima ”zaštićene zone UN-a Srebrenica” na Kameničkom brdu stradalo je veliki broj ljudi pa se pretpostavlja da bi posmrtni ostaci mogli pripadati nekima od tada ubijenih.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!