EKSKLUZIVNO Kupchan za N1: Šesti januar jedan od historijskih datuma

Vijesti 14. jan 202121:00 0 komentara
N1

"Šesti januar je jedan od najznačajnijih datuma u historiji SAD, počinjena je nepopravljiva šteta američkoj demokratiji i ugledu na koji su se ugledali", analiza je predsjedničkog mandata Donalda Trumpa po riječima Charlesa Kupchana, nekadašnjeg specijalnog savjetnika predsjednika Billa Clintona i Baracka Obame. Kupchan u ekskluzivnom intervjuu za N1 analizira gdje je Amerika nakon Trumpa, šta Americi, Evropi, Balkanu i svijetu donosi Joe Biden.

Na pitanje može li aktuelnog predsjednika SAD-a uporediti s bilo kojim prethodnim predsjednikom, Kupchan odgovara da je to teško čak i ako se ode dva stoljeća unatrag u historiju.

“Znate šta, doista se ne mogu sjetiti američkog predsjednika koji je konkurent Trumpu. Jednostavno na osnovi pojedinca kojem je nedostajalo osnovnih kvaliteta potrebnih da se vodi zemlja. Ako se vratite u 19. vijek, pronaći ćete slučajeve korupcije, neke pojedince koji su bili populisti. Ali samo glede nedostatka integriteta, oslanjanja na neistinu, uvreda i prezira ka političkoj opoziciji, mislim da je Trump na vrhu liste. Po mnogo čemu je njegov mandat onaj s najviše posljedica jer se odvija u toliko važnom trenutku američke historije. Ako se vratimo u 19. vijek, Građanski rat, velike debate između sjevera i juga, polarizovane situacije. Amerika tada nije bila velika sila. Bila je izolirana, fokusirana na Sjevernu Ameriku i zapadnu hemisferu. To sada nije istina. Sjedinjene Države su postale globalna sila, prostiru se širom svijeta, a posljedica, efekat toga što ima predsjednika koji ne odgovara funkciji, je uvećana. Zato na kraju dana smatram da je ovo na neke načine predsjednički mandat s najviše posljedica u američkoj historiji. Jedva čekamo 20. januar jer sam mišljenja da će se Joe Biden angažovati u neku vrstu popravka kojeg Sjedinjene Države i svijet moraju vidjeti. Ipak, mora se priznati da je počinjena nepovratna šteta, kao i da je brend američke demokratije na kojeg su se mnogi ugledali uništen i da mu je potrebna ozbiljna popravka”, kaže Kupchan.

Kupchan koji priznaje da nije pobornik Trumpa i njegovih ideja, kaže kako vjeruje da mandat predsjednika Bidena ne može početi dovoljno brzo.

“Ne mogu se sjetiti nikoga boljeg da dođe na tu funkciju od Joea Bidena. To je dijelom zato što su to njegovi instinkti, uvijek je bio neko ko će stati za govornicu, vjeruje u lične odnose. Kao drugo, ima dugu karijeru u Senatu i Kongresu, tako da ima potrebne veze i radiće na njima. Da li mislim da će Republikanci igrati igru? Da li će oni postati konstruktivniji igrači? Biće to teško pitanje. To je zato što Trumpa i Trumpizam još dominiraju republikanskom bazom. A kao posljedica, ljudi koji gledaju ka njihovom narednom izboru, će se pitati da li ima smisla da izađem za govornicu i radim sa Joe Bidenom, da se pravim da sarađujem sa Demokratama. Tako da mislim da samo moramo čekati i vidjeti šta će biti na tom frontu. Drugi problem, za kojeg mislim da je ovdje ključan, je onaj da uz to što će morati doprijeti do Republikanaca, Biden se mora pozabaviti stvarnim problemima u zemlji koji su doveli do Trumpove ere. To su duboko ukorijenjeni problemi, imaju veze sa ekonomskom nesigurnošću. Tako da mislim da odmah mora doći do Kongresa, nadajući se uz podršku Republikanaca, ako je potrebno i bez njihove podrške, a ima Demokratsku većinu, infrastrukturno trošenje, napore da se pozabavi pandemijom, treninge radnika, zakondavstvo o zdravstvu, mora se pozabaviti osnovnim željama, potrebama, nesigurnostima, koje su uzrokovale da američki građani prigle nekoga kao što je Donald Trump. To je ključni prioritet. Čini mi se da je to pitanje broj jedan na koje bi se Biden trebao, a vjerovatno i hoće fokusirati”, stava je Kupchan.

Kupchana smo pitali i to šta očekuje od Bidenove administracije kada je u pitanju Bosna i Hercegovine te da li je potrebno ići u ustavne promjene u BiH.

”Mišljenja sam da se stav kojeg ste upravo iznjeli jednako naširoko dijeli. U smislu da je sada 2021. Dejton je odradio svoje trajanje i pokazalo se da ima nekih mana, da nije stavio BiH u situaciju gdje postoji jasan put ka stabilnosti, prosperitetu, integraciji u atlanske institucije. Mislim da ste upravu kada kažete da moramo ponovo razmisliti. S obzirom da su ustavna pitanja doista suštinska i da će se njima baviti advokati State Departmenta, savjetnici nevladinih organizacija, a uključiti će se i međunarodna krizna grupa, mislim da ovo može ići naprijed, čak i ako Biden nije direktno i blisko uključen. Smatra da, na primjer, da ste dobili neki sporazum o ustavnoj reformi o nekim budućim velikim političkim koracima, da će Biden biti dostupan da pomogne da se dogovor utvrdi. Baš kao što je Trump bio dostupan da se postigne dogovor Beograda i Prištine, iako pretpostavljam da nije bio uključen u detalje što je ostavljeno Richardu Grenellu. Tako da mislim da ćete vidjeti uključenje Amerike u napore koje ste spomenuli, a da će onda veliki igrači doći na kraju kako bi pomogli da se dogovor zapečati, ako smo blizu ciljne ravnine”, ističe Kupchan.

Kupchan od Bidena, ali i od kako kaže partnera Evropske unije, kada je u pitanju region Balkana očekuje mnogo zajedničkih aktivnosti i koordinacije.

“Smatram da će biti održivog, ponovnog bavljenja regijom. Kao i napora da se puno bliže radi sa Evropom glede Balkana. Morate odati nešto priznanja Trumpovoj administraciji što su krenuli naprijed glede nekih važnih pitanja- ime Sjeverne Makedonije i pomirenje sa Grčkom, potpisivanje ekonomskog sporazuma između Kosova i Srbije. To je važan korak naprijed i mi sada vidimo bolje saobraćajne veze, početak kretanja u pravom smjeru. Ipak, još se puno posla mora uraditi. Ekonomska normalizacija nije politička normalizacija. Tako da mislim da ćete vidjeti kako se Bidenova administracija na to fokusira. Ali neće to sami raditi. Mislim da nema nikakvog smisla za napore SAD i EU da idu odvojenim stazama. Mišljenja sam da će biti više usklađenosti sa Evropom. A postoji i svjest da je situacija u Bosni i Hercegovini veoma nesređena. Puno više se mora uraditi da bi se zemlja gurnula u pravom smjeru. To nema veze sa situacijom na Kosovu i u Srbiji. Neko sam ko vjerujem da će se ova priča dobro završiti, da će na kraju cijeli Balkanski poluotok na kraju biti dio EU i NATO-a. To mi se čini vrlo vjerovatnim. Ono što ne znamo je kada i kako će se to dogoditi. Ali mislim da će Bidenova administracija staviti fokus na napredovanje po tom pitanju”, zaključuje Kupchan.

O tome šta Kupchan misli o posljednjim danima Trumpove administracije, dešavanjima na Capitol Hill-u, Bidenovom timu i djelovanju na geopolitičkoj sceni, ali i odnosu SAD-a i velikih sila na prostoru Balkana pogledajte u videu.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!