Ekspert: Najgore sad štediti – bolje kupovati zlato, nego držati novac u džepu

Ekonomija 22. jun 202221:20 > 22:03 8 komentara
Faruk Hadžić (N1)

Makroekonomski ekspert Faruk Hadžić, te ekonomista i bivši diplomata Draško Aćimović bili su gosti Pressinga na N1 gdje su govorili o brojnim ekonomskim izazovima sa kojima se suočava Bosna i Hercegovina.

Sad je inflacija, slijedi stagnacija. Najavljuje se i stagflacija, recesija pa depresija?

Hadžić: Vidimo da je inflacija tako što imamo opšti rast cijena.

Koliko vrijedi 100 maraka danas u odnosu na prošlu godinu?

Hadžić: Barem za 10 posto manje. Dalje ulazimo u fazu stagnacije. To znači usporavanje ekonomije. Iskreno se nadam da neće doći do stagflacije, vrlo je teško se boriti sa takvom ekonomskom pojavom. Recesija će vjerovatno biti sljedeće godine.Za sada se ne govori o depresiji, to je dugotrajan pad ekonomskih aktivnosti.

Gdine Aćimoviću, šefica bh. diplomatije Turković je u Kataru dok se vodi borba za kandidatski status BiH u Evropsku uniju. Šta znači da se Slovenija, Hrvatska, Asutrija zalažu za BiH?

Aćimović: Vrlo je jednostavno, najveći trgovinski partneri BiH su te zemlje. Oni žele zbog svoga interesa da BiH vide u Uniji. Tu nema ljubavi, to je čista pragmatika. Ukrajina je donijela sve zakone koje je od njih tražila EU, slične zakone koje nisu usvojili naši vladajući.

Što se tiče ministara i Vijeća ministara, podigunute su broje tužbe protiv njih. Toliko su napravili zla svim građanima da tu sudovi trebaju govoriti.

Najavljuje se rast kamatnih stopa, šta će to konkretno značiti, npr. ako neko ima 500 maraka ratu kredita?

Hadžić: Zavisi ako je u pitanju varijabilna kamatna stopa onda će se rata povećavati. Doći će do povećanja kamatnih stopa – ako ne do kraja godine, onda početkom sljedeće.

Vrijedi li štediti?

Hadžić: Najgore je sad štediti, mi nemam gdje ulagati. Npr. cijene nekretnina su značajno skočile jer su mnogi koji su imali štednju uložili novac u nekretnine.

Možda kupovati zlato?

Hadžić: Bolje je kupovati zlato, nego držati novac u džepu.

Bakir Izetbegović je pozvao na povratak našeg novca i zlata iz stranih banaka u domaće?

Aćimović: Ne vidim tu nikakvog smisla, prvo nema uslova za držanje tog novca i zlata. Ne vidim ni da je ugrožen taj novac. Mislim da je to malo neozbiljno

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare