‘Eksplozija’ interesovanja inostranih radnika za posao u RS

Ekonomija 02. jun 202219:11 0 komentara
Turski građevinski radnici na gradilištu u Banjaluci (RSE)

Suha Jildirim, 30-godišnji inženjer iz Ankare radi već šest mjeseci u Banjaluci kao nadzorni radnik. Jildirim je odgovoran za sva gradilišta firme "Bosfor Mason Construction" na kojima se nalaze turski radnici.

“Radnici iz Turske su širom svijeta prepoznatljivi po poslu u građevinarstvu, a on je svugdje isti, željezo, beton, oplata, mi to odradimo i idemo dalje”, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Jildirim.

Radnici poput Jildirima će mnogo lakše moći da se zaposle u Bosni i Hercegovini, nakon najavljenih izmjena zakona o zapošljavanju stranaca u Republici Srpskoj (RS), jednom od dva bh. entiteta.

Prema zakonskim izmjenama koje su usvojene u Narodnoj skupštini RS 1. juna, procedura za pribavljanje dokumenata potrebnih za radnu dozvolu će biti pojednostavljena, a biće skraćeno vrijeme njenog izdavanja.

Inženjer iz Turske pojašnjava da je ranije već radio sa direktorom ove firme, on ga je pozvao u BiH, te se tu i zaposlio. Za početak – važeća diploma je bila ključna.

“Nakon toga, pošto sam već nekad boravio na Balkanu, imam tu iskustva, već smo znali šta je potrebno, da prođem ljekarski pregled, trebalo je da imam urednu prošlost iza sebe, da su moji papiri uredni. Sve sam predao firmi, nakon čega su oni rješavali dozvolu za mene”, priča Jildirim.

Kada je došao u Banjaluku i vidio mogućnosti firme, stupio je u kontakt sa radnicima iz Turske, te su i oni nakon riješene dokumentacije došli da rade.

On u Turskoj ima kćerku, a trenutno živi sam u jednom stanu u Banjaluci. O zaradi ne bi da govori, ali kaže da kao i drugi radnici “može fino da se uštedi”.

“Ja iskreno želim što duže da ostanem na ovim prostorima. Da li će to biti ova ekipa radnika, ili neka druga ekipa radnika, ne znam, ali ja želim da budem što duže ovdje, jer mi se ovdje sviđa”, ističe Jildirim.

Kako teče procedura?

Dodaje da ni on ni radnici nemaju problema sa vlastima, jer imaju sređenu dokumentaciju i ne upadaju u probleme:

“Policija nekad zaustavi radnike na ulici, ali nakon što vidi isprave, da se radi o firmi ‘Bosfor’, nemaju nikakvih problema. Ljudi žele da nam pomognu, svi shvataju da se radi o strancima.”

Direktor firme “Bosfor Mason Construction”, Božidar Golubović, u pismenom odgovoru za RSE pojašnjava da radnici dostavljaju potrebnu dokumentaciju, što je preduslov za dobijanje boravišne dozvole, nakon koje radnici nesmetano mogu da rade u BiH.

“Radnici su prijavljeni na firmu i imaju sva prava kao i domaći radnici, što je zakonski regulisano. Trenutno je kod nas angažovano oko 60 stranih radnika na području Banjaluke, Laktaša i Kotor Varoša. Radnicima je obezbjeđen smještaj i hrana a ostalo u skladu sa zakonom o radu Republike Srpske”, pojašnjava Golubović.

U firmi rade prevodioci koji komuniciraju sa njima. Golubović kaže da procedura za zapošljavanje stranaca nije ni jednostavna ni jeftina, ali da oni to opravdavaju kroz svoj rad.

Radne dozvole, potrebne za obavljanje posla u BiH, ne mogu da se izdaju na rok duži od godinu dana.

Šta donose nove izmjene zakona?

Zakon o zapošljavanju stranih državljana i lica bez državljanstva Republike Srpske se mijenja, tako što je Zavod za zapošljavanje RS dužan da u roku od 15 dana donese rješenje o prihvatanju ili odbijanju zahtjeva za radnu dozvolu.

Do sada, vremenski rok nije postojao.

Osim toga, Zavod priznaje i ljekarsko uvjerenje koje je izdao nadležni organ zemlje iz koje ta osoba dolazi.

Do sada je to morala da utvrdi zdravstvena ustanova u RS.

U nadležnom Ministarstvu očekuju da će ove promjene da pomognu u rješavanju problema nedostatka potrebne radne snage u Republici Srpskoj.

Opširnije na portalu RSE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!