Ekstremnih vrućina ovog ljeta ne manjka, ali ni posla za ljekare

Vijesti 23. jul 202219:04 > 19:07 0 komentara

Toplotni val pogodio je Bosnu i Hercegovinu, a živa na termometru na jugu zemlje ide i iznad 40 stepeni. Ko nema klimu najviše pati. Nažalost, vremenske prilike u Hercegovini pogoduju požarima koji bukte već desetak dana.

Crveno upozorenje na teritoriji Bosne i Hercegovine. Vatrena stihija, koja na Čvrsnici plamti već osam dana, zaustavljena je nadomak stambenih objekata. Stanje je i dalje alarmantno.

“Ova opasnost je za sada otklonjena, za kuće, sada je nema. Ali se to mijenja iz minute u minutu. Uvijek imamo nekakav vjetar, jedan smjer pa drugi. Vijest postane stara za minutu – dvije. Uglavnom, za sada, nema opasnosti za objekte. Jutros je helikopter Oružanih snaga djelovao. Isto tako, stalno je upućen zahtjev za kanader”, kazao je Drago Martinović iz Uprave Civilne zaštite ZHK.

Požar je zahvatio i Nacionalni park Sutjeska, koji gase helikopteri Republike Srpske. Navode da će nakon gašenja, svi resursi biti usmjereni ka Čvrsnici te da im visoke temperature dodatno otežavaju posao.

“Ono što otežava situaciju su izuzetno visoke temperature i vjetar. Vi ugasite na jednom području, ali čim vjetar bude malo jači, suho je sve, jako brzo zahvata drugu površinu. Ovaj teren sad gdje se nalazimo, na području Nacionalnog parka Sutjeske je daleko zahtjevniji, jer se radi o jako nepristupačnom terenu i nama je teško da priđemo. Poenta gašenja požara je da priđemo požaru što bliže, da ga gasimo sa što manje visine, jer je efekat daleko veći”, istakao je Boban Kusturić iz Helikopterskog servirsa Republike Srpske.

U većem dijelu Bosne i Hercegovine, UV indeks je i dalje vrlo visok. Uprkos brojnim apelima ljekara, građani ne mogu ostati u zatvorenim objektima, zbog svakodnevnih obaveza.

“Nastojim da izbjegnem one najgore sate, od 13:00 do 17:00 sati. Ako to nije moguće, onda mislim da ima dovoljno hlada u bašti, između zgrada se provlačim. Snalazim se kako znam i umijem”, “Sjedim u kući, ali sad moram da idem kod frizera, jer sam naručena. Inače, ne bih izlazila”, “Skoro pa nikako. Ovdje sam kao turista, inače sam iz Krajine gdje je klima ugodnija, imamo rijeka, jezera za osvježiti se”, “Gledam da se sklonim sa sunca i da budem što više u hladu”, kazali su nam građani.

No, u hladu ne mogu biti građevinski radnici. Već godinama u bh. gradovima ista slika. Tokom najviših dnevnih temperatura, građevinci rade, zbog čega prethodnih dana, učestalo odlaze u ambulante, sa simptomima sunčanice, vrtoglavice i glavobolje. Ljekari i dalje svakodnevno apeluju na građane da se pridržavaju preporuka.

“Ako se baš mora izaći, onda adekvatna odjeća, nešto što je laganije, zaštitna krema, sunčane naočare, šešir. Dosta tekućine, unos vitamina C, hidracija”, naglasila je Nermina Dedić, doktorica urgentne medicine.

Zahlađenja neće biti ni tokom naredne sedmice. Barem ne u većoj mjeri.

“I naredna sedmica će biti dosta vruća, ali i nešto promjenljivija. Bit će uslova za lokalne pljuskove poslijepodne i to uglavnom u planinskim područjima. U nedjelju tek malo manje vruće, tako da će Bosna imati malo oduška”, pojasnio je meteorolog Nedim Sladić.

Do kraja mjeseca nećemo više odahnuti. Ekstremnih vrućina ovog ljeta ne manjka. Kao ni posla za ljekare urgentne medicine. Stoga je najbolja zaštita – ispoštovati preporuke struke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!